Een bijzondere chilipeper: Adjuma

Het begon als een klein experiment toen we een zakje Adjuma's bij Albert Heyn kochten. Er bleken enkele zaadjes van de in pittige gerechten gebruikte chilipepers over te blijven. Die heb ik op een natuurlijke manier laten indrogen en nog datzelfde seizoen gepot. Tot mijn eigen verrassing kwamen er toch enkele plantjes omhoog. Nu, eind november staat de chilipeperplant nog steeds voor het raam met diverse chilipepers die nog een kleurtje zullen gaan krijgen.
De tot een feloranje kleur rijpende Adjuma (of Aji Umba) is een chilipeper uit het Caraïbisch gebied. Er zit een fruitige, naar citroen neigende geur en smaak aan de rijpe chilipeper. Het is daardoor ook duidelijk dat de Adjuma tot dezelfde familie behoort als de Habanero (Yucatan, Cuba), Madame Jeanette (Suriname), Bonda Man Jacques' (Martinique, Guadeloupe) or Scotch Bonnet (Jamaica).

De Adjuma is een Capsicum chinense en dat is toch al een chilipepersoort die bekend staat om zijn smaakvolle chilipepers. De pittigheid van de Adjuma wordt geraamd op maximaal 325,000 SHU.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment