Thee van koffiebladeren

Tot nu toe kon de vraag of je koffie of thee wilde een eenvoudig antwoord opleveren. Recent onderzoek[1] heeft echter uitgewezen dat thee van koffiebladeren mogelijk ook behoorlijk gezond is. De drank is minder bitter dan thee en minder sterk dan koffie. Bovendien bevat het meer anti-oxidanten dan gewone zwarte thee plus hoge waarden van een stofje met de naam mangiferine. Deze mangiferine wordt gewoonlijk uit mango’s gewonnen vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen[2]. Ook zou de stof het risico op diabetes verminderen, cholesterolwaarden in het bloed in toom houden en de neuronen in dje hersenen beschermen.
Het testen van 23 verschillende koffiesoorten toonde aan dat de waarden van de mangiferine nogal uiteen liepen. Slechts zeven van de onderzochte soorten bevatten wisselende hoeveelheden mangiferine. De bladeren van de Arabicakoffie bleken het hoogste gehalte te bezitten.

De onderzoekers geloven dat de bladeren van de koffieplant tot nu toe simpelweg over het hoofd zijn gezien omdat koffiebonen natuurlijk al een enorme waarde vertegenwoordigden. Waarom zou je je dan ook nog voor afval interesseren? Tot nu toe.

[1] Campa et al: A survey of mangiferin and hydroxycinnamic acid ester accumulation in coffee (Coffea) leaves: biological implications and uses in Annals of Botany - 2012
[2] Vyas et al: Perspectives on medicinal properties of mangiferin in Mini Reviews in Medicinal Chemistry - 2012

No comments:

Post a Comment