![]() |
[Foto: Thomas Carlo - Sapzuigend insekt (Acroleucus coxalis)] [Littekens van eerder aanprikken zijn zichtbaar] |
In gebieden waar het klimaat vochtiger is, zoals delen van Bolivia, leven meer insecten en slaat een schimmelinfectie sneller toe. Juist daar worden dan ook de meest pittige chilipepersoorten aangetroffen. Met andere woorden: klimaat, insecten en schimmels beïnvloeden aanmaak van capsaïnoïden en capsanoïden in de chilipepers.
Maar het aanmaken van die pikante stoffen heeft ook een nadeel want hun moleculen zijn relatief groot en bevatten veel kostbare stikstof, dat ook essentieel is voor de aanmaak van eiwitten en DNA. Daarnaast krijgen de bladen van de plant als een bijkomend effect van het aanmaken van capsaïcine meer huidmondjes. Deze huidmondjes controleren hoeveel gas (zuurstof, waterdamp en kooldioxide) door het blad wordt opgenomen of uitgescheiden. Meer huidmondjes betekent meer verlies van vocht en dat zorgt voor minder fotosynthese, wat noodzakelijk is voor de aanmaak van suikers[2]. Het is dus een evolutionaire aanpassing aan de wisselende omstandigheden.
[1] Tewksbury et all: Evolutionary Ecology of Pungency in Wild Chilies in Proceedings of the National Academia of Sciences of the USA - 2008
[2] Haak et al: Why are not all chilies hot? A trade-off limits pungency in Proceedings of Biological Sciences - 2012
Geen opmerkingen:
Een reactie posten