Een bijzondere chilipeper: Christmas Cheer

Veel soorten groenten hebben niet alleen voedingswaarde, maar zijn daarnaast ook zo aantrekkelijk om te zien dat ze in een tuin worden aangeplant om hun decoratieve waarde. Toen de Spanjaarden de chilipepers in de vijftiende eeuw in Europa introduceerden had men in eerste instantie geen idee waarvoor men ze moest gebruiken. Allereerst werd natuurlijk onderzocht of chilipepers ook werkzaam waren tegen allerlei kwaken, maar dat bleek behoorlijk tegen te vallen. Er bleef niets anders over dan chilipeperplanten maar in de tuin aan te planten en te genieten van de prachtige kleuren van zowel bloemen als bessen.
[Foto: www.reimerseeds.com]
Tegenwoordig weten we wel beter en worden chilipepers wereldwijd om hun pittigheid en smaak verbouwd. Toch zijn er variëteiten die er zo opmerkelijk uitzien dat ze voornamelijk bekend zijn als tuin- of kamerplant. Een voorbeeld daarvan is de relatief onbekende Christmas Cheer, een Capsicum annuum.

De Christmas Cheer produceert na een groeiperiode van zo'n 90 dagen een grote oogst van aantrekkelijke ronde chilipepers met en doorsnede van een tot twee centimeter. De chilipepers zijn heet en verkleuren van een geelachtige crèmekleur, via perzikkleurig en oranje naar rood.

Deze chilipepervariant heeft dus chilipepers die een beetje lijken op sneeuwbessen. Alle chilipepers zijn eetbaar en deze dus ook. Dat kunnen we niet van de sneeuwbes zeggen.

Deze chilipeper is ook bekend als de Holiday Cheer. Zaden zijn hier te koop.

No comments:

Post a Comment