Koffie, thee en een lagere sterftekans

De meeste mensen beginnen de dag met een heerlijk kopje koffie of thee. Een goed begin is het halve werk, zo luidt het spreekwoord en dat klopt want uit de resultaten van een nieuwe studie[1] blijkt dat er een gunstig effect bestaat tussen koffie- en theeconsumptie en het overlijdensrisico.

Tijdens het Amerikaanse onderzoek werd een groep van 2461 mensen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar gevolgd, waarvan de deelnemers geen historie hadden van beroerte, hartinfarct of kanker.

Tijdens een gemiddelde follow-up van elf jaar werd de relatie tussen thee- en koffieconsumptie (vastgesteld via voedselfrequentievragenlijsten) en 863 sterfgevallen. De deelnemers waren immers al op leeftijd en sterfgevallen waren dus te verwachten.
[Foto: www.indiagaterestaurant.co.nz]
Koffie- en theeconsumptie bleek geassocieerd met een lager risico op overlijden door alle oorzaken, met name met name bij een consumptie van vier of meer koppen koffie per dag. Het drinken van vier of meer koppen koffie per dag beschermde tegen overlijden door niet-vasculaire aandoeningen; het drinken van twee of meer koppen thee per dag beschermde tegen overlijden door niet-vasculaire aandoeningen en kanker.

De onderzoekers hebben nog geen idee wat het mechanisme kan zijn en bovendien is het nog volslagen onbekend welke stofjes verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten. Meer onderzoek is dus gewenst.

[1] Gardener et al: Coffee and Tea Consumption Are Inversely Associated with Mortality in a Multi-ethnic Urban Population in The Journal of Nutrition - 2013

No comments:

Post a Comment