Zwarte peper en depressie

Een rat die een slecht humeur heeft is toch een dier waar je voor uit wilt kijken. Maar je hebt ook ratten, die last hebben van Chronic Unpredictable Mild Stress (CUMS). Zou zo'n stoornis te maken kunnen hebben met in labjassen geklede onderzoekers, die speciale ratten durven kweken om daarmee hun onderzoek te kunnen verrichten?

Chronic Unpredictable Stress (CUS) is een gedragsmodel dat zowel bij dieren als bij mensen in sommige opzichten het verlies van normale agressiviteit bij depressieve mensen kan verklaren. Daarmee kun je ook het effect van antidepressiva onderzoeken: de normale waarden van agressie keren bij een rat terug indien een middel werkt.
Uit onderzoek [1] is gebleken dat na het toedienen voer met veel piperine, de alkaloïde die de pittige smaak van zwarte peper veroorzaakt, na 21 dagen tot gevolg heeft dat de gedragsproblemen verminderden doordat de niveaus van een aantal stresshormenen – corticotropin-releasing hormone (CRH) en adrenocorticotropic hormone (ACTH) sterk verminderden.

Ratten worden ingezet bij wetenschappelijke onderzoeken omdat hun brein op nagenoeg dezelfde wijze werkt als de menselijke variant, zou je kunnen verwachten dat het consumeren van heerlijk pittige voeding met van voldoende zwarte peper je een goed humeur zou kunnen geven.

[1] Hu et al: Antidepressant effects of piperine and its neuroprotective mechanism in rats in Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao – 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten