Chilipepers houden van basilicum

Het lijkt op een perfecte vorm van fusion cooking wanneer twee ingrediënten uit twee verschillende internationale keukens bij elkaar lijken te horen, maar deze column gaat niet over koken.

Recent wetenschappelijk onderzoek[1] heeft aan het licht gebracht dat chilipeperplanten lijken te ‘voelen’ dat er een basilicumplant in de directe omgeving groeit.

Evolutionair bioloog Monica Gagliano en bioloog Micheal Renton van de Universiteit van West-Australia ontdekten dit fenomeen toen ze chilipepers naast basilicum plantten. Soms plaatsten ze zelfs een stuk dik landbouwplastic tussen beide planten en dat zou alle mogelijke signalen moeten blokkeren, die een chilipeperplant zou kunnen ontvangen van een basilicumplant (aanraken, licht of chemische signalen), zowel boven als onder de grond. Toch bleek de chilipeperplant zelfs dan nog een positief effect van de basilicumplant te ondervinden.
[Monica Gagliano]
Basilicum produceert allerlei vluchtige stoffen, die de ontkieming en groei van wortels van concurrerende planten kan tegengaan en die tevens functioneren als een effectief natuurlijk insecticide. Basilicum houdt bovendien de ondergrond vochtig en dat is ook positief voor de groei van de chilipeperplant.

Dit experiment toonde aan dat chilipeperplanten, die in de nabijheid van basilicumplanten staan, beter ontkiemen dan planten die niet nabij basilicumplanten staan. Omgekeerd verhinderden venkelplanten de ontkieming van chilipeperzaadjes, tenzij de venkel middels landbouwplastic van de chilipepers werden gescheiden. De onderzoekers hebben nog geen idee hoe het mechanisme precies werkt.

[1] Gagliano, Renton: Love thy neighbour: facilitation through an alternative signalling modality in plants in BMC Ecology - 2013

No comments:

Post a Comment