Yerba maté en Gewichtsverlies

Yerba maté was al een belangrijke drank toen thee in zuidelijk Amerika nog veel te duur was voor de gewone man. Ook de godsvruchtige Jezuïeten, die toentertijd ook al in Argentinië gevestigd waren, vonden dit wel een interessante drank omdat ze het als een oplossing zagen tegen het voortdurende overmatig en nauwelijks te bestrijden alcoholgebruik van de lokale bevolking. Vandaar dat yerba maté ook wel Jesuit Tea (‘Jezuïetenthee’) wordt genoemd.

Zelfs nu wordt er zoveel yerba maté gedronken in landen als Paraguay, Uruguay, Argentinië en het zuidelijk deel van Brazilië, dat het in die gebieden het gebruik van koffie (en thee) zelfs overstijgt. Gemiddeld wordt er per jaar zo’n 300.000 ton maté geproduceerd.
Natuurlijk worden er aan het drinken van yerba maté vele gezondheidsclaims opgehangen en een daarvan is dat het zou kunnen helpen om overgewicht tegen te gaan. Het werd dus tijd om de yerba maté eens kritisch te gaan bekijken. In een wetenschappelijk onderzoek[1] kregen laboratoriummuizen een vetrijk dieet. Na twaalf weken kreeg een deel gewoon water en het andere deel yerba maté. Het bleek dat de muizen, die de yerba maté te drinken hadden gekregen, een vermindering van de gewichtstoename, vetophoping en een herstel van de serumspiegels van cholesterol, triglyceriden, LDL-cholesterol en glucose vertoonden.

De onderzoekers concludeerden daarop hoopvol dat de resultaten aantoonden dat yerba maté een potente werking tegen obesitas had (has potent antiobesity activity).

Koop je yerba mate hier

[1] Açari et al: Antiobesity effects of yerba maté extract (Ilex paraguariensis) in high-fat diet-induced obese mice in Obesity -2009

No comments:

Post a Comment