Een bijzondere chilipeper: Burkina Yellow

Van de Burkina Yellow worden nogal wat verhalen verteld die misschien wel met een korreltje zout moeten worden genomen. Deze zeer smakelijke en bijzonder hete Capsicum chinense is vernoemd naar het West-Afrikaanse land Burkina Faso, voorheen bekend onder de naam Opper-Volta, maar of dat de werkelijke oorsprong is van de Burkina Yellow mag betwijfeld worden. Alle chilipepers zijn immers afkomstig vanaf het Amerikaanse continent.
De Burkina Yellow wordt afwisselend gezien als een variant van de Scotch Bonnet of van de Habanero, maar deze Caraïbische chilipepers zijn nauw aan elkaar verwant. De Burkina Yelow mist echter de opmerkelijke vorm van de Scotch Bonnet en lijkt dus veel meer op een Habanero.

De vraag rijst dus hoe een afstammeling van een chilipeper uit het Caraïbisch gebied de Atlantische Oceaan heeft kunnen oversteken. Ik vermoed dat het een slim reclametrucje is geweest van een Franse zaadhandelaar om een gele Habanero om te dopen tot een Burkina Yellow. De zaadjes zijn namelijk vanwege de zeldzaamheid behoorlijk prijzig.

Maar de Burkina Yellow is wel degelijk een leuke aanwinst voor een liefhebber van chilipepers, want de plant produceert na circa 80 tot 100 dagen een rijke oogst. De chilipepers kleuren van lichtgroen naar helder geel en zijn ongeveer vijf centimeter lang en vier centimeter in doorsnede. Op de bekende Schovilleschaal bereikt de pittigheid waarden van 200,000 tot 325,000 SHU’s, precies de waarden van een Habanero of Scotch Bonnet.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten