Een bijzondere chilipeper: Burkina Yellow

Van de Burkina Yellow worden nogal wat verhalen verteld die misschien wel met een korreltje zout moeten worden genomen. Deze smakelijke en bijzonder hete Capsicum chinense is vernoemd naar het West-Afrikaanse land Burkina Faso, voorheen bekend onder de naam Opper-Volta, maar of dat de werkelijke oorsprong is van de Burkina Yellow mag betwijfeld worden.
[Foto: www.peperzaden.nl]
De Burkina Yellow wordt gezien als een variant van de Scotch Bonnet, maar die chilipeper groeit helemaal niet in West-Afrika. De vraag rijst dus hoe een afstammeling van een chilipeper uit het Caraïbisch gebied de oceaan heeft kunnen oversteken. Ik denk dat het misschien wel een slim reclametrucje is geweest van een Franse zaadhandelaar om een gele Scotch Bonnet om te dopen tot een Burkina Yellow.

Maar de zeldzame Burkina Yellow is wel degelijk een leuke aanwinst voor een chilipeper liefhebber want de plant produceert na circa 80 tot 100 dagen een rijke oogst. De chilipepers kleuren van lichtgroen naar helder geel en zijn ongeveer 5 centimeter lang en 4 centimeter in doorsnede. Op de bekende Schovilleschaal bereikt de pittigheid waarden van 100,000 tot 325,000 SHU’s.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.  

No comments:

Post a Comment