Een bijzondere chilipeper: Datil

Trots zijn op je geschiedenis is een groot goed in een wereld die steeds meer van zijn ankers lijkt los te slaan. De inwoners van het Amerikaanse plaatsje St. Augustine (Florida) zijn zo trots op hun chilipeper dat ze er bijna lyrisch van kunnen worden: This pepper runs through my family almost as strongly as the DNA we share, verklaart een inwoner. De Datil is daar zelfs onderwerp van een jaarlijks festival.
St. Augustine is voor Amerikaanse begrippen een oud plekje op de landkaart en is al in 1565 door de Spanjaarden gesticht als San Agustin. Hoewel de Datil chilipeper in een groot deel van de Verenigde Staten wordt verbouwd, is het toch St. Augustine waar het merendeel vandaan komt.

De plaatselijke traditie meldt dat de eerste Datils al in de achttiende eeuw door contractarbeiders zijn meegebracht vanaf het Spaanse eiland Minorca, het kleinere broertje van het meer bekendere Majorca in de Middellandse Zee. Het is een leuke traditie, maar hij weerspiegelt vermoedelijk niet de werkelijkheid. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de Datil vermoedelijk van Cuba afkomstig is en rond 1880 naar Florida is overgebracht door S.B. Valls, een producent van jam. Die laatste versie is natuurlijk de meest waarschijnlijke, want het Middellandse Zeegebied staat nu niet echt bekend om zijn gloeiend hete pepers, terwijl Cuba natuurlijk de bakermat van de Habanero is.

Dat hij de naam Datil heeft gekregen is niet verwonderlijk: datil is Spaans voor ‘dadel’ en dat is precies de vorm van deze chilipeper.

Hij is een Capsicum chinensis, is verwant aan de Habanero en kan bogen op dezelfde pittigheid als die Habanero (100,000 tot 300,000 SHU’s), maar is iets fruitiger en zoeter van smaak. Rijpe chilipepers zijn ongeveer een centimeter of acht lang en zijn dan geeloranje van kleur.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten