Een bijzondere chilipeper: Datil

Trots zijn op je geschiedenis is een groot goed in een wereld die steeds meer van zijn ankers lijkt los te slaan. De inwoners van het Amerikaanse plaatsje St. Augustine (Florida) zijn zo trots op hun chilipeper dat ze er bijna lyrisch van kunnen worden: This pepper runs through my family almost as strongly as the DNA we share. De Datil is zelfs onderwerp van een jaarlijks festival.
[Foto: www.peperzaden.nl]
St. Augustine is voor Amerikaanse begrippen een oud plekje op de landkaart en is al in 1565 door de Spanjaarden gesticht als San Agustin. Hoewel de Datil chilipeper in een groot deel van de Verenigde Staten wordt verbouwd, is het toch St. Augustine waar het merendeel vandaan komt. De plaatselijke traditie luidt dat de eerste Datils al in de achttiende eeuw door contractarbeiders zijn meegebracht vanaf het Spaanse eiland Minorca, het kleinere broertje van het meer bekendere Majorca. Het is een leuke traditie, maar hij weerspiegelt vermoedelijk niet de werkelijkheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Datil vermoedelijk uit Chili komt en rond 1880 naar Florida is overgebracht.

Dat hij de naam Datil heeft gekregen is niet verwonderlijk: datil is Spaans voor ‘dadel’ en dat is precies de vorm van deze chilipeper.

Hij is een Capsicum chinensis, is verwant aan de Habanero en kan bogen op dezelfde pittigheid als die Habanero (100,000 tot 300,000 SHU’s), maar is iets fruitiger en zoeter van smaak. Rijpe chilipepers zijn ongeveer een centimeter of acht lang en zijn dan geeloranje van kleur.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. 

No comments:

Post a Comment