[Recept] Fryske Dûmkes

Fryske dûmkes is een typisch Fries streeksgerecht dat zijn naam ontleent aan de vorm: een dûmke is een duimpje. Het is een knapperig en zoet koekje met een typische anijssmaak. Zoals vele andere Friese gerechten is de smaak iets pittiger dan men in de rest van Nederland gewend zal zijn.
[Foto: www.friese-producten.nl]
Ingrediënten:
• 1 aai
• 150 gram bûter
• 175 gram ljochtbrune bastertsûker
• 50 gram hakte hazzenuten
• 1 teeleppel kaniel
• 1 teeleppel gemberpoeier
• 1 ytleppel anyssie
• 150 gram blom
• sâlt (nei smaak)

Bereiding:
Oven voorverwarmen op 150 - 175 graden.
Boter, suiker en eieren tot een mengsel roeren.
Bloem en een mespuntje zout toevoegen en alles tot een mooi glad deeg kneden.
Hazelnoten, anijszaad, gemberpoeder, kaneel door het deeg kneden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een zo vierkant mogelijke lap van één centimeter dik.
Snij het deeg in reepjes van 4 bij 2 centimeter en aan een kant met de duim indrukken.
Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten lichtbruin.
Koekjes uit de oven en op een rooster laten afkoelen.

Het Fryske dûmke kent overigens nog enkele lokale varianten. Op Ameland worden de hazelnoten vervangen door amandelen. In Drenthe en Groningen kent men de 'duumpies' of 'doempies', die weer geen anijs bevatten, maar met hele suikerkorrels zijn gebakken. Het is een aanwijzing van de vroegere armoede in die provincies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten