Chilipeperplanten overwinteren

Chilipeperplanten worden vaak als eenjarige planten gehouden. In de lente worden de zaden gezaaid en in de herfst oogst men de chilipepers. Bij de eerste tekenen van de intredende winter - wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt - sterft de plant. Zijn werk, het produceren van chilipepers, zit erop. In de noordelijke helft van Europa is dit ongeveer rond het einde van oktober. Men bezint zich vervolgens op het komende peperseizoen. Nieuwe kansen, nieuwe prijzen.

Wat niet iedereen weet, is het feit dat de chilipeperplant eigenlijk een meerjarige plant is. Wanneer je de planten binnenshuis laat overwinteren, dan kunnen ze het volgend voorjaar weer buiten gezet worden en gaan ze weer groeien en bloeien.

Niet iedere chilipeperplant zal even goed in staat zijn om te overwinteren. Zo overwinteren Capsicum annuum soorten in het algemeen wat minder goed. Er zijn enkele voordelen om te proberen om een plant binnenshuis te laten overwinteren. Vooral bij ‘dierbare’ planten of variëteiten, die minder makkelijk groeien of een lang groeiseizoen hebben, zoals de Capsicum chinense, kan dat een voordeel zijn. Met een beetje extra aandacht en zorg zullen ze sneller, meer en voor een langere periode vruchten produceren. De plant heeft in feite een grote voorsprong op zaden, die het hele groeiproces zullen moeten volgen vanaf de lente!
Kies bij het overwinteren voor planten die vrij zijn van insecten en die ziektevrij zijn. Een dag voordat u de planten binnenshuis haalt is het raadzaam de planten goed te besproeien met water (eventueel gecombineerd met wat vloeibare zeep) om de plant insectenvrij te maken. Eventuele niet volgroeide vruchten moeten worden verwijderd.

Haal de plant uit de bodem en schud de aarde van de wortels. De kluit van wortels kan eventueel bijgeknipt worden. Snoei de plant flink wat terug. Op deze manier heeft de plant minder energie nodig om de winter door te komen en is deze minder vatbaar voor ziektes. Plaats de plant vervolgens in nieuwe potgrond en zet haar op een lichte plaats in huis.

De plant heeft weinig voeding en water nodig gedurende de winterperiode binnenshuis. Een keer per week water geven is meer dan voldoende. Tijdens deze periode is het normaal dat bladeren van de plant vallen, aangezien de hoeveelheid licht in de winter en binnenshuis geringer is dan in de zomer. De bladeren zullen in de lente terugkomen.

De plant zal in de lente snel teruggroeien en nieuwe takken krijgen. De hoeveelheid water die u geeft kan nu toenemen. De grond moet echter niet te nat worden. Is het eenmaal warm genoeg buiten, zo rond mei, dan kan de volwassen plant naar buiten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met peperzaden.nl.

No comments:

Post a Comment