Een bijzondere chilipeper: Lemon Drop

Als je eindelijk écht gewend bent aan pittige maaltijden dan proef je in sambal nauwelijks meer de scherpte van de lombok rawitjes, maar meer een frisse, soms wat citrusachtige smaak.

Dat chilipepers heel goed in staat zijn om de geur en smaak van citrusvruchten te benaderen, wordt ook duidelijk als we de Lemon Drop gaan beschouwen. Hoewel alom verklaard wordt dat deze superhete chilipeper zijn naam te danken heeft aan de aantrekkelijke gele kleur van de rijpe bessen, heeft hij toch zeker ook een sterke smaak van citroen. Wanneer je hem aansnijdt, dan ruiken en smaken Lemon Drops zelfs zeer sterk naar citroen. Door deze citrussmaak zou deze chilipeper dan ook perfect passen in pittige visgerechten . In Peru horen ze bij gebakken aardappeltjes. Zijn pittigheid is circa 30,000 tot 50,000 SHU's.
Deze variant is een Capsicum baccatum en heeft zijn wortels oorspronkelijk in de oerwouden van Peru en Ecuador staan. Hij vormt een robuste struik die hoger dan een meter kan reiken. De chilipepers zijn ongeveer zes centimeter lang en een centimeter in doorsnede. Je kunt hem onder nogal wat verschillende namen aantreffen; in zijn thuisland Peru wordt hij in het Quechua, de oude taal van de Incas, Kellu Uchu genoemd, maar ook Lemon Drop, Aji Limon, Aji Amarillo ( 'gele chilipeper') of Cuzqueño ('uit Cuzco',  de hoofdstad van Peru) komen voor. Omdat iedereen uiteraard nieuwsgierig is wat de oorspronkelijke naam in de taal der Inca's betekende: kellu (eigenlijk q'illu) is 'geel' en uchu is 'chilipeper'.

Het duurt bij deze plant ongeveer 80 dagen voordat hij vanuit zaad is opgegroeid en vruchten draagt en dat kan in Nederland met zijn wisselvallige klimaat in sommige jaren nét iets te lang zijn om van de oogst te kunnen genieten.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier of hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten