Een bijzondere chilipeper: Lemon Drop

Als je écht gewend bent aan pittige maaltijden dan proef je in sambal nauwelijks meer de scherpte, maar meer een frisse citrusachtige smaak.

Dat chilipepers in staat zijn om de geur en smaak van citrusvruchten te benaderen wordt ook duidelijk als we de Lemon Drop gaan beschouwen. Hoewel alom verklaard wordt dat deze superhete chilipeper zijn naam te danken heeft aan de aantrekkelijke gele kleur van de rijpe bessen, heeft hij toch zeker ook een sterke smaak van citroen. Wanneer je hem aansnijdt dan ruiken en smaken Lemon Drops zelfs zeer sterk naar citroen.
[Foto: Mas du Diable]
Deze variant is een Capsicum baccatum en heeft zijn wortels oorspronkelijk in Peru staan. Hij vormt een robuste struik die hoger dan een meter kan reiken. De chilipepers zijn ongeveer zes centimeter lang en een centimeter in doorsnede. Je kunt hem onder nogal wat verschillende namen aantroffen; in zijn thuisland Peru wordt hij in het Quechua, de oude taal van de Inca, Kellu Uchu genoemd, maar ook Lemon Drop of Aji Limon komen voor.

Het duurt bij deze plant ongeveer 100 dagen voordat hij vanuit zaad is opgegroeid en vruchten draagt en dat kan in Nederland met zijn wisselvallige klimaat in sommige jaren nét iets te lang zijn om van de oogst te kunnen genieten. Een van de redenen van deze lange groeiperiode is dat de Lemon Drop nog niet zo lang geleden is gedomesticeerd en daarom nog dicht tegen zijn wilde voorouders aanhangt.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment