Een bijzondere chilipeper: Keriting

De keriting is een Capsicum annuum uit Maleisië. Hij wordt vaak gezien als een heirloomvariëteit en dat betekent dat hij oorspronkelijk door één familie of zelfs een hele dorpsgemeenschap werd gekweekt.
[Foto: PT. Juma Berlian Exim]
Deze chilipeper levert een grote, wijdstaande struik op die een hoogte van een meter kan bereiken. De keriting draagt vrucht met een grote hoeveelheid zeer lange dunne en kronkelige chilipepers, die rijpen van donkergroen naar rood. Qua pittigheid wordt hij ingedeeld van mild tot pittig (SHU: 3,500 tot 10,000).

In veruit het grootste deel van de wereld wordt hij foutief benoemd als kerinting (met een extra 'n'). In het Maleis of modern Indonesisch bestaat dát woord echter niet, maar betekent het woord keriting 'krullen' of 'krullend (haar)'. Het verklaart de vorm van de chilipepers.

Officieel is de keriting een eenjarige plant, maar zoals vele chilipepers kan hij bij een milde winter overleven en het volgende voorjaar opnieuw uitlopen. Dan bestaat de kans dat hij als tweejarige plant zo sterk is dat hij in de tuin als vaste plant blijft staan. Gooi dus nooit je uitgebloeide chilipeperplanten in de vuilcontainer, maar geef hem een beschut plekje in je tuin.

No comments:

Post a Comment