Wilde Chilipepers: Capsicum galapagoense

Botanici zijn het er nog steeds niet helemaal over eens, maar de meesten denken dat er tegenwoordig zo'n 30 verschillende Capsicumsoorten bestaan. Van de Capsicumsoorten zijn er slechts een vijftal getemd. Nog steeds worden er trouwens nieuwe soorten in de bijkans ondoordringbare oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika ontdekt.

De Capsicum galapagoense ofwel de Galápagos pepper is een zeer zeldzame wilde chilipeper met een zeer beperkte habitat. Hij groeit slechts op de twee grootste eilanden van de in de Stille Zuidzee gelegen Galápagos archipel; Isabela en Santa Cruz. Van deze chilipepersoort wordt gedacht dat hij bijzonder veel gemeen heeft met de oerpeper.
[Foto: www.infernochili.com]
De plant staat vooral bekend als sierpeper, voornamelijk vanwege zijn aromatische en harige bladeren. Deze chilipeper groeit in de juiste omstandigheden als een struik van maximaal een meter hoog. De stervormige bloemen zijn wit en de helmknoppen zijn geel. De ronde hete chilipepers rijpen van groen naar rood en zijn bijzonder klein met een doorsnede van slechts 4 centimeter.

Charles Darwin (1809-1882) deed op de Galápagos Eilanden onderzoek voor zijn boek 'The Origin of Species' en claimde achteraf dat de verschillende varianten vinken op de verschillende eilanden hem het idee voor natuurlijke selectie had gegeven. Als hij beter op de vele soorten chilipeper had gelet, die op het Amerikaanse continent groeien, dan was hij mogelijk al veel eerder tot dezelfde conclusie gekomen.

No comments:

Post a Comment