Chilipepers en Lagere Bloeddruk

In zuidwestelijke delen van China blijken mensen gemiddeld een veel lagere bloedruk te hebben dan mensen, die in andere delen van China woonachtig zijn. Het verschil bedraagt circa 50%: 10 tot 14 procent van de mannen en vrouwen, die in Zuidwest-China wonen, last hebben van hoge bloeddruk. Voor mensen in de rest van China geldt een percentage van ongeveer 20. Medici hadden geen idee waarom dit verschil zo groot was.

Recent wetenschappelijk onderzoek [1] heeft echter een opmerkelijk resultaat opgeleverd. Het blijkt dat het regelmatig eten van chilipepers zal leiden tot een lagere bloeddruk en wat blijkt: in zuidwestelijk China houdt men traditioneel veel meer van pittig eten dan in de noordelijker streken van dat uitgestrekte land.
De onderzoekers ontdekten dat de werkzame stof in chilipepers, capsaïcine, de TRPV1-receptor activeerde die zich bevindt in de aderwanden van de bloedvaten. De TRPV1-receptor gaf het signaal dat er stikstofmonoxide (NO) geproduceerd moest worden. Die stikstofmonoxide werkt in het menselijk lichaam in sommige gevallen zelfs als een neurotransmitter. In bloedvaten beschermt de stof tegen ontstekingen en leidt tevens tot een lagere bloeddruk.

De onderzoekers erkennen dat er nog veel onderzoek verricht moet worden om het precieze werkingsmechanisme te verklaren, maar ik denk dat ze zelf alvast pittiger zijn gaan eten. Voor de zekerheid.

[1] Yang et al: Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension in Cell Metabolism - 2010

No comments:

Post a Comment