Een bijzondere chilipeper: Bishop's Crown

De Bishop's Crown is een variant van de Capsicum baccatum. Het woord Baca betekent in het Latijn 'bes' en baccatum is dus 'besvormig'. Het zou moeten betekenen dat deze variant van de chilipeper geen langwerpige vorm heeft zoals de meeste varianten van de Capsicum annuum, maar meer besvormig. Het is een leuke theorie, maar volstrekt onjuist. Sommige Capsicum baccatums zijn langwerpig en sommige Capsicum annuums zijn besvormig.

Van de Bishop's Crown kunnen we in ieder geval zeggen dat het een opvallende verschijning is. Zijn vorm doet denken aan, jawel, een hoofddeksel van een katholieke bisschop. Nee, niet de mijter en ook niet het rode keppeltje (de zuchetto), maar de meer ceremoniële rode muts met drie zijden.
[Foto: www.peperzaden.nl]
Deze chilipeper stamt uit Barbados, een onafhankelijk eiland in het Caraïbisch gebied. Daar wordt hij trouwens door de bevolking peri-peri genoemd en dat lijkt qua naamgeving alweer heel veel op piri-piri, een woord uit de Afrikaanse taal Swahili dat daar in Afrika 'rode peper' betekent. Uiteindelijk zal de oorsprong van deze chilipeper vermoedelijk uit Brazilië liggen. Door de Portugese veroveraars in de achttiende eeuw is de variant naar Europa overgebracht. In het hedendaagse Portugal wordt deze chilipeper weer piri-piri genoemd.

De Bishop's Crown is een hele aromatische chilipeper, die niet zo heel pittig is met een SHU die ligt tussen de 5,000 en 15,000. De chilipepers rijpen van lichtgroen, via oranje naar rood. Het uitzonderlijke is dat de 'vleugels' zoetig en mild van smaak zijn, terwijl de chilipeper zelf aan de pittige kant kan zijn.

De ongewone vorm heeft hem ook andere namen opgeleverd. De Bishop's Crown staat ook bekend als Christmas Bell, Fryers Hat, Monks Hat Aji Flor en Campane.

Een broertje van de Bishop's Crown is de Ubatuba Cambuci, die ook al afkomstig is uit Brazilië. Deze chilipeper is vernoemd naar de steden Ubatuba en Cambuci. Ze doen qua vorm denken aan de Bishop’s Crown, maar zijn iets minder scherp. De pepers zijn ongeveer 4 cm in doorsnee.

No comments:

Post a Comment