Chilipepers en Nematoden

Nederland is het grootste exportland ter wereld van groente en dat betekent natuurlijk ook dat de grond intensief bebouwd wordt. Dat is een perfecte situatie voor allerlei onder de grond levende parasieten, waaronder nematoden. Nematoden zijn minuscule aaltjes of rondwormen, die met het blote oog nauwelijks te zien zijn. Deze nematoden komen voor in grond, zaad en plantmateriaal. Ze prikken wortels aan op zoek naar voedsel in de wortel. Bovendien hebben de nematoden ook nog eens de vervelende gewoonte om zich niet tot een specifieke plant te beperken.

Een voorbeeld zijn de aardappelcysteaaltjes, Globodera rostochiensis (Ro) en Globodera pallida (Pa). In de jaren 1845, 1846 en 1848 mislukte in Ierland de aardappeloogst met als gevolg een hongernood waardoor een miljoen Ieren stierven. Die misoogsten waren het gevolg van een besmetting van de aardappels met de beruchte aardappelziekte, een ziekte door besmetting met Phytophthora infestans, een pseudo-schimmel. Om herhaling te voorkomen ging men vervolgens op zoek naar resistente aardappelrassen en kwam terug met knollen, die afkomstig waren uit de omgeving van het hooggelegen Titicacameer in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Men wist echter niet dat deze knollen op hun beurt weer besmet waren met de aardappelcysteaaltjes. Het ziektebeeld noemt men aardappelmoeheid. Ondertussen zijn deze lastpakken een wereldwijd probleem geworden. Omdat aardappels, chilipepers, tomaten en aubergines allen tot dezelfde familie der Nachtschadigen (Solanaceae) behoren, staan ze ook allemaal op het menu van deze nematoden.
[Foto: Aardappelcysteaaltje]
Zoals de naam aardappelcystenaaltje al aangeeft veroorzaken deze parasieten kleine cysten (knobbeltjes) aan de wortels van de plant. De vroege symptomen zijn boven de grond niet zichtbaar.   De wel zichtbare schade ontstaat in een later stadium en een infestatie met nematoden kan plantdood, verwelkte planten, groeiachterstanden, chlorose (vergeling), een vermindering van de opbrengst tot wel 60% en een verhoogde vatbaarheid voor bacteriële en schimmelinfecties. Ook zijn chilipeperplanten vatbaarder voor stress als gevolg van teveel of te weinig vocht.

Het is lastig vast te stellen of de planten last hebben van nematoden want de schade lijkt ook veel op andere ziektebeelden of groeiproblemen. De meest eenvoudige manier om de infectie met nematoden vast te stellen is om in de grond te gaan graven om de wortels te onderzoeken op de wortelcystes.

Voorkomen is hier ook beter als genezen. Als je eenmaal nematoden in de bodem hebt zitten zijn ze bijzonder lastig te bestrijden en zullen ook in het volgende seizoen de chilipepers weer aanvallen. Er bestaan chilipeperrassen, die resistent zijn tegen nematoden, maar ook teeltrotatie en het jaarlijks in zijn geheel verplaatsen van de plaats waar de chilipepers geteeld worden zijn suggesties om besmetting met nematoden te voorkomen.

1 comment:

  1. Daarom de welbekende Afrikaantjes bij je planten zetten. Die scheiden een stof af waar de nematoden niet echt van houden :)

    ReplyDelete