Chilipepers in het Zuur

Groenten in het zuur zijn vaak een geliefd bijgerecht voor diverse maaltijden. We kennen natuurlijk allemaal de augurken, zilveruitjes of komkommerschijfjes in het zuur of - ietsjes verder van huis - de Indonesische atjar tjoempoer ('gemengd tafelzuur'). Het is niet alleen smakelijk, maar inmaken in een zure vloeistof als azijn is ook een perfecte manier om die levensmiddelen te conserveren. Een zure omgeving verhindert namelijk ook de groei van bacteria en schimmels.

Ook voor chilipepers is inleggen in het zuur een perfecte keus om die chilipepers een langer leven te gunnen. Bovendien wordt de celstructuur van de chilipepers niet vernield, zoals bij invriezen wel het geval zal zijn. De stevige bite blijft daardoor behouden. Na de goed seizoen blijven liefhebbers vaak met een overvloed aan rijpe chilipepers achter. De meesten zullen kiezen om hun chilipepers in te vriezen om een hele winter en voorjaar te kunnen blijven genieten van pittig eten met eigen geteelde chilipepers.

Een alternatieve manier om chilipepers te bewaren is dus om ze in te leggen in het zuur. De gebruikte ingrediënten zullen een iets aparte smaak aan de chilipepers kunnen geven.

Ingrediënten:
• Enkele chilipepers
• 1 grote ui (gehalveerd en in schijfjes gesneden)
• Witte wijnazijn
• Water (gekookt en daarna afgekoeld)
• 5 el suiker
• Zout
• Enkele hele peperkorrels

Iedereen mag zijn eigen favoriete manier te verzinnen om de chilipepers te verwerken. Ze kunnen in hun geheel worden gebruikt, maar ook in partjes. Doe de chilipepers en de ui in een gesteriliseerde glazen pot. Suiker bijvoegen. Vul de pot daarna met witte wijnazijn en water. De verhouding is 1 deel water en 3 delen azijn. Naar smaak zout en peperkorrels toevoegen. Pot goed afsluiten.

Het kan zijn dat je een paar keer moet experimenteren om de voor jou juiste smaak te bereiken.

Tip: Een pot augurken, zilveruitjes of komkommers in het zuur mag dan uiteindelijk wel eens leeggegeten zijn, maar het overblijvende inmaakvocht kan perfect hergebruikt worden door de pot opnieuw te vullen met chilipepers. Laat minimaal drie dagen staan om goed in te laten trekken.

No comments:

Post a Comment