De Madame Jeanette is een afstammeling of variant van de zeer scherpe Habanero en deelt ook diens behoorlijke pittigheid (250,000 tot 350,000 SHUs). Wel is de Madame Jeanette een stuk aromatischer dan de Habanero en wordt mede daarom veel in de West-Indische keukens gebruikt. Vaak wordt deze hete chilipeper in zijn geheel in gerechten toegepast en nadien weer verwijderd. Je geniet dan wel van het naar citrus neigende aroma, maar het gerecht wordt dan niet overheerst door de scherpte.
De Madame Jeanette is een broertje van de eveneens zeer bekende Scotch Bonnet, die ook al veelvuldig in vele Caraïbische keukens figureert. Hoewel hij van nature op diverse Caraïbische eilanden voorkomt heeft deze chilipeper ondertussen een behoorlijke wereldreis achter de rug: de Scotch Bonnet is ook te vinden in landen in West-Afrika en op de Maladiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan.
Gelukkig is de Madame Jeanette ook reislustig genoeg want hij heeft in de koffers gezeten van vele Surinamers, die zich blijvend in Nederland hebben gevestigd. Wat chilipepers betreft leven wij eigenlijk in een gezegend land.
Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.
Alleen jammer dat ze nergens te krijgen zijn :-(
BeantwoordenVerwijderen"Vroeger'had AH nog goeie Adjuma's (geel) met smaak en aroma.
Maar die tijd is allang voorbij. Nu hebben ze ze nog wel maar zonder smaak, aroma of pit.
Zelfs bij WestlandPeppers kreeg ik smakeloze 'pepers'opgestuurd, die ik zo weg kon gooien.
Wat is gebeurd met de Madame Jeanette en Adjuma in Nederland???