Een bijzondere chilipeper: Kung Pao

De Kung Pao is een chilipepervariant, een Capsicum Annuum, die vooral in China populair is. De naam Kung Pao heeft betrekking op de chilipeper en tegelijkertijd op een in China beroemd gerecht dat met deze chilipeper bereid wordt.

De Kung Pao is een chilipeperplant die vermoedelijk afkomstig is uit Mexico en die snel kan uitgroeien tot een meter hoog. Hij levert dunwandige, slanke chilipepers van circa 10 tot 12 centimeter lang met een scherpte die kan variëren van 5.000 tot 30.000 SHU, maar die meestal zo rond de 10.000 SHU schommelt. Door hun dunne vruchtwand zijn ze zeer geschikt om te drogen.
[Foto: peperzaden.nl]
Het gerecht met dezelfde naam, Kung Pao, is van oorsprong een wokgerecht met kip, al zijn tegenwoordig ook andere vleessoorten toegestaan. Voor dit gerecht worden hele chilipepers gebruikt die gedroogd en geroosterd zijn. Het in kleine blokjes gesneden vlees wordt in wat olie gewokt tot het dichtgeschroeid is. Dan worden de chilipepers en de rest van de ingrediënten, waaronder knoflook, gember, pinda's en groenten, toegevoegd.

De naam Kung Pao - of ook wel als Gōng Bǎo geschreven - kan worden vertaald als 'paleiswacht' en het was de titel die gegeven werd aan de leraren van de kinderen van de Keizerlijke Qin Dynastie (derde eeuw v Chr). Een van die leraren had een zwak voor dit gerecht.

No comments:

Post a Comment