Een bijzondere chilipeper: Madame Jeanette

De Madame Jeanette (synoniem: Surinam Yellow) is een variant van de Capsicum chinense en deze chilipeper hoort thuis in het Caraïbisch gebied. De Madame Jeanette heeft, zoals vele andere variëteiten van de Capsicum chinense, een wat korte, plompe en verwrongen vorm. De chilipeper wordt gewoonlijk in een heldere gele tot lichtoranje kleur op de markt gebracht.

De Madame Jeanette is een afstammeling van de zeer scherpe Habanero en deelt ook diens extreme pittigheid (100,000 tot 350,000 SHUs). Wel is de Madame Jeanette veel aromatischer dan de Habanero en wordt mede daarom veel in de West-Indische keukens gebruikt. Vaak wordt deze hete chilipeper in zijn geheel in gerechten toegepast en nadien weer verwijderd. Je geniet dan wel van het aroma, maar die wordt dan niet overheerst door de scherpte.
[Foto: chilipeper.nl]
Soms wordt gedacht dat er ook een rode versie, de Surinam Red, bestaat, maar dat idee is onjuist. Dat is ook een Habanero Red-achtige, ofwel de (Surinaamse) Adjuma of Adjoema. Deze naam is een verbastering van Aji Umba. Ají is het Spaanse woord voor chili en Umba kan vermoedelijk vertaald worden als 'deken', een kerkelijke titel.

De Madame Jeanette is een broertje van de eveneens zeer bekende Scotch Bonnet, die ook al veelvuldig in vele Caraïbische keukens figureert. Hoewel hij van nature op diverse Caraïbische eilanden voorkomt heeft deze chilipeper ondertussen een behoorlijke wereldreis achter de rug: de Scotch Bonnet is ook te vinden in landen in West-Afrika en op de Maladiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan.

Gelukkig is de Madame Jeanette ook reislustig genoeg want hij heeft in de koffers gezeten van vele Surinamers, die zich in Nederland hebben gevestigd.Wat chilipepers betreft hebben wij een gezegend land.

No comments:

Post a Comment