Een bijzondere chilipeper: Madame Jeanette

De Madame Jeanette (synoniem: Surinam Yellow) is een variant van de Capsicum chinense en deze chilipeper hoort thuis in het Caraïbisch gebied. De Madame Jeanette heeft, zoals vele andere variëteiten van de Capsicum chinense, een wat korte, plompe en verwrongen vorm. De chilipeper wordt gewoonlijk in een heldere gele tot lichtoranje kleur op de markt gebracht.

De Madame Jeanette is een afstammeling of variant van de zeer scherpe Habanero en deelt ook diens behoorlijke pittigheid (250,000 tot 350,000 SHUs). Wel is de Madame Jeanette een stuk aromatischer dan de Habanero en wordt mede daarom veel in de West-Indische keukens gebruikt. Vaak wordt deze hete chilipeper in zijn geheel in gerechten toegepast en nadien weer verwijderd. Je geniet dan wel van het naar citrus neigende aroma, maar het gerecht wordt dan niet overheerst door de scherpte.
Soms wordt gedacht dat er ook een rode versie, de Surinam Red, bestaat, maar dat idee is onjuist. Dat is een Habanero Red-achtige, ofwel de (Surinaamse) Adjuma of Adjoema. Deze naam is een verbastering van Aji Umba. Ají is het Spaanse woord voor chili en Umba is afgeleid van het Spaanse woord ahumar, dat 'roken' betekent. Er zit inderdaad soms een rokerig smaakje aan de adjuma.

De Madame Jeanette is een broertje van de eveneens zeer bekende Scotch Bonnet, die ook al veelvuldig in vele Caraïbische keukens figureert. Hoewel hij van nature op diverse Caraïbische eilanden voorkomt heeft deze chilipeper ondertussen een behoorlijke wereldreis achter de rug: de Scotch Bonnet is ook te vinden in landen in West-Afrika en op de Maladiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan.

Gelukkig is de Madame Jeanette ook reislustig genoeg want hij heeft in de koffers gezeten van vele Surinamers, die zich blijvend in Nederland hebben gevestigd. Wat chilipepers betreft leven wij eigenlijk in een gezegend land.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment