Chilipepers en Koffie

De titel van deze bijdrage zal menigeen even met de ogen doen knipperen want wat hebben chilipepers en koffie nu met elkaar te maken? Het eenvoudige antwoord is dat koffieprut een aantrekkelijke, goedkope en milieuvriendelijke manier is om chilipepers (en tomaten) te voorzien van een puur natuurlijke meststof.  

Koffie bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals stikstof, kalium, fosfor, magnesium, kalium en zwavel, in vrij grote hoeveelheden. Bovendien heeft koffieprut een pH-waarde van ongeveer 6.9, waardoor het vrijwel neutraal is qua zuurtegraad en dat is gunstig voor alle planten, waaronder chilipepers.  

De koffieprut kan daardoor probleemloos rond de chilipeperplantjes uitgestrooid worden. Ook kun je de koffieprut laten trekken in water waardoor de planten tijdens het water geven extra voedingsstoffen toegediend krijgen.
De sterke geur van koffie zal verschillende vraatzuchtige dieren, zoals slakken, afschrikken. Ook katten zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze hun behoefte nabij de chilipeperplanten zullen doen. Tot slot bevat koffieprut een aantal antibacteriële stofjes, zoals hydrofobische vetzuren, essentiële oliën en cholesterolen, en die helpen om in de bodem levende bacteriën en schimmels in toom houden.  

Zorg wel dat je de koffieprut rul houdt want het heeft na verloop van tijd de neiging om op te drogen tot een vrij stevige substantie. Die harde koek kan de noodzakelijke luchtcirculatie en vochtdoorlating rond de wortels verhinderen.

No comments:

Post a Comment