Een bijzondere chilipeper: Capezzoli di Scimmia

De Capezzoli di Scimmia is een superscherpe chilipeper (80.000-240.000 SHU's) die ook al weer via een behoorlijke omweg de wereld heeft veroverd. De Capezzoli di Scimmia is een chilipeper, die oorspronkelijk uit Bolivia en Peru afkomstig is, via Portugal in Europa is aanbeland, maar tegenwoordig voornamelijk in Italië geteeld wordt. Zijn pittigheid past echter nauwelijks binnen het gezonde Mediterrane dieet van de meeste Italianen.
De Capezzoli di Scimmia is een variëteit van de chilipepersoort Capsicum chinense ofwel 'Chinese chilipeper'. Het zal de lezer niet verbazen dat de naamgevers de plank hier behoorlijk hebben misgeslagen, want chilipepers hebben zich vanzelfsprekend nooit op een natuurlijke manier in China weten te vestigen. Alle chilipepers waren, zoals bekend, inheems in Midden- en Zuid-Amerika. Dat ze ooit vanaf het Amerikaanse continent naar alle windstreken zijn verscheept en zich daarna een vaste plaats in de Oosterse keukens hebben verworven, is nog geen reden om deze soort de 'Chinese chilipeper' te gaan noemen. Tot mijn grote spijt moet ik hier ook nog mededelen dat het de Nederlandse botanicus Nikolaus Joseph von Jacquin (1727–1817) was, die deze grove fout heeft gemaakt.

De Italiaanse naam Capezzoli di Scimmia betekent overigens 'apentepels' en het probeert de kleine ronde, maar vurige chilipepertjes met een klein tepeltje te beschrijven. Deze zijn nagenoeg rond en hebben een doorsnede van maximaal anderhalve centimeter.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment