Een bijzondere chilipeper: Sweet Banana

Paprika's zijn chilipepers, die op een bepaald ogenblik in de geschiedenis hun vermogen om capsaïcine aan te maken zijn kwijtgeraakt. Bij chilipepers heeft capasaïcine een doel: het zorgt er voor dat ongedierte, parasieten, schimmels en virussen minder snel vat krijgen op de chilipeper. Hoe meer een chilipeper onder druk staat, hoe meer capsaïcine hij zal gaan aanmaken. Dat verklaart dus waarom niet iedere chilipeper van dezelfde soort precies even scherp zal zijn.

Het is onbekend waarom de paprika het vermogen heeft verloren om capsaïcine aan te maken, maar de vraag rijst of er mogelijk nog meer chilipepers zijn die behept zijn met hetzelfde gebrek. Ook van de paprika bestaan tegenwoodige immers vele variëteiten, variaties, cultivars en hybriden. Die vallen bij onze zoektocht uiteraard allemaal af. Dat maakt de zoektocht natuurlijk wat lastiger, maar toch bestaat er nog een andere chilipeper zonder de vaardigheid om veel capsaïne aan te maken en dat is de Sweet Banana. Hij wordt ook wel de banana pepper, de yellow wax pepper of de banana chili genoemd. Het is een cultivar van de Capsicum annuum.
Deze chilipeper of paprika is gewoonlijk helder geel, maar sommigen hebben toch nog de neiging om tijdens het rijpingsproces te verkleuren tot oranje of rood. De paprika’s worden ongeveer twintig centimeter lang. Onder liefhebbers is de zeer productieve Sweet Banana is nog steeds zeer populair.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment