Chilipepers, peper en chocola

Zoals bekend liggen de wortels van de chilipeper in Zuid-Amerika, maar vele andere beroemde voedingsmiddelen zijn ook van dat continent afkomstig. Natuurlijk weten we dat de oervormen van de aardappel en de tomaat uit die regio stammen. Ook de cacaoboon (Theobroma cacao) mag zich tot de inheemse flora van Zuid-Amerika rekenen. Ze groeiden ooit alleen maar in de Midden- en Zuid-Amerikaanse tropische oerwouden. Chilipepers en cacao hebben nog meer gemeen want ooit zaten ze samen in chocola.

Het was, volgens de geruchten, Columbus zelf die de eerste cacaobonen in het laadruim van de Santa María meenam naar Spanje. Waarschijnlijk is dat onjuist want Columbus had immers een duidelijke opdracht van zijn sponsors, koningin Isabella van Castilië en koning Ferdinand van Aragon. Hij diende Indië te bereiken via een alternatieve route om zo, onder andere, de gruwelijk prijzige zwarte peper aan te kopen. Dat lukt hem uiteraard niet, maar hij meende dat de pittige chilipeper wel een aanvaarbaar alternatief zou kunnen zijn.

Maar al eeuwen voordat Columbus zijn eerste voetstappen op Zuid-Amerikaanse bodem zette waren de Azteken en de Maya's al grote liefhebbers van zowel chocola als chilipepers. Van de cacaoboon maakten zij als eerste chocola. Ze dronken dat als koude drank en zonder zoetstoffen. Die extreem bittere drank (xocolatl) werd gemengd met een aantal kruiden waarvan chilipepers de belangrijkste waren. De chocola werd geconsumeerd om een veelheid aan lichamelijke klachten te bestrijden. Deze drank stond in zo'n hoog aanzien dat de inheemse machthebbers het niet verantwoord vonden dat de smaakpapillen van de gewone man blootgesteld zouden worden aan het brouwsel.
[De cacaoplant op de Maya-relief]
In Spanje aangekomen werden de cacaoboon en de chocola in eerste instantie ook als geneeskrachtig gezien. Ze zouden behulpzaam zijn tegen maagproblemen. Pas later werd aan de chocola suiker toegevoegd om hem meer aanvaardbaar te maken voor de verfijnde Spaanse smaak. Nog steeds geloven sommige kenners dat de heerlijkste kop chocolademelk bereikt wordt door er een klein beetje cayennepeper overheen te strooien.

Chocola en chilipepers horen bij elkaar. In andere landen zijn vele varianten van deze heerlijke combinatie te koop, maar Nederland loopt een beetje achter. Ten onrechte want donkere chocolade met pittige habaneropepers is de droom van iedereen die van beide houdt.

Grim Reaper is een Engels bedrijfje dat producten op de markt brengt met chilipepers als terugkerend ingrediënt. Zo ook hun prijswinnende chocolade repen.
Heerlijke chocoladerepen met verrassende smaakcombinaties en natuurlijk ontbreekt de Naga Jolokia peper ook niet. Nieuwsgierig naar de combinatie van chocolade en chilipepers? Bestel ze direct bij 123chocola.nl

No comments:

Post a Comment