Chilipepers en Suikerziekte

Obesitas en overgewicht worden gewoonlijk berekend aan de hand van een formule, die men de Body Mass Index of BMI noemt. De BMI van een individu is gelijk aan het gewicht (in kilogrammen), gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte (in meters). Iemand met een BMI van 25 tot 29 wordt gezien als iemand met overgewicht, een BMI van 30 tot 40 geldt als obees en mensen met een BMI van meer dan 40 gelden als extreem obees. Om je eigen Body Mass Index vast te stellen ga je simpelweg naar deze pagina van de site van Sonja Bakker. Want als íemand het kan weten dan is zij het wel.

Ook in Nederland hebben veel mensen tegenwoordig al grote gezondheidsproblemen als gevolg van hun overgewicht. Ontstekingen als gevolg van obesitas dragen bij aan de ontwikkeling van ziektebeelden als insulinerestentie, type-2 diabetes, leververvetting en hart- en vaatziekten.

Onderzoekers uit Thailand wilden wel eens weten of het innemen van een hoeveelheid van de scherpe stof capsaïcine een mogelijk positief effect kon hebben bij de behandeling of het onder controle houden van type-2 diabetes. De onderzoeksresultaten toonden aan dat de capsaïcine voor een verlaging van de plasmaglucosewaarden zorgde en tevens voor een betere balans van de insulineniveaus.

Koreaanse wetenschappers hebben onderzocht of het gebruik van capsaïcine die ontstekingen, ontstaan als gevolg van obesitas, plus insulineresistentie zou kunnen verminderen. Een aantal ratten werd in twee groepen verdeeld. Beide groepen kregen 10 weken lang vet eten, maar de ene groep kreeg ook een supplement van 0.015% capsaïcine, terwijl de andere groep dat supplement niet kreeg. De onderzoeksgegevens suggereerden dat de toegevoegde capsaïcine de obesitas-geïnduceerde glucoseintolerantie kon verminderen als gevolg van het kunnen onderdrukken van de ontstekingsreactie, maar tevens doordat het de vetzuuroxidatie verbeterde in het vetweefsel en/of het leverweefsel.

Al deze onderzoeken leveren dus een aantal interessante gegevens op. Het was al bekend dat lekker scherp eten ook goed was voor het verliezen van de nodige kilo's en nu blijkt ook dat gezondheidsproblemen, die ontstaan als gevolg van type 2 diabetes, die op zijn beurt het resultaat kan zijn van overgewicht, kunnen verminderen.


Dus Sonja Bakker, het wordt tijd voor een nieuw boek: 'Bereik je ideale gewicht door het eten van chilipepers'.

No comments:

Post a Comment