Een bijzondere chilipeper: Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón is een pepersoort die afkomstig is uit de Spaanse regio Galicië. Het klimaat is daar door de nabijgelegen Atlantische Oceaan zeer ongewis en het weer lijkt daardoor veel op het Nederlandse weer. De Pimientos de Padrón is met zijn lengte van gemiddeld vijf centimeter maar een klein chilipepertje. Het heeft echter als eigenaardigheid dat niet iedere peper altijd even scherp is. De meeste van die chilipepertjes zijn behoorlijk heet, maar de rest heeft nauwelijks enige pittigheid. De verhouding ligt ongeveer tien scherpe tegen een milde. In Galicië zegt men daarom Pimientos de Padrón, unos pican y otros no ('Chilipepers van Padrón, de ene is pikant, de andere niet').

Pimientos de Padrón is een variëteit van de Capsicum annuum en werd vermoedelijk al tijdens de zestiende eeuw naar Galicië gebracht door missionarissen van het Franciscaner klooster van het nabij Padrón gelegen Herbón. Vandaar dat men deze chilipepers soms ook wel pimientos del Herbón noemt. Men denkt dat deze variëteit zich door een geleidelijke aanpassing en kunstmatige selectie aan het wisselvallige klimaat van Galicië heeft aangepast. Ze werden steeds kleiner en kregen een specifieke smaak.
De Pimientos de Padrón is het hoofdingrediënt geworden voor een in het Galicische plaats Padrón zeer beroemde tapa, het Spaanse eetlustopwekkende hapje of voorafje. Het recept wil ik u beslist niet onthouden.

Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie - 12 Pimientos de Padrón - Zeezout

Bereiding:
Maak de pimentos de Padrón schoon en droog ze af met keukenpapier. Verhit in een middelgrote pan de olijfolie. Voeg de chilipepers toe en bak deze een minuut of vier in de olie. Roer goed om. Bak de chilipepepers tot er blaren beginnen te verschijnen en ze op verschillende plaatsen donker beginnen te kleuren. Dan zijn ze gaar.
Zout naar smaak toevoegen. Haal de chilipepers uit de pan en laat ze op papier uitlekken. Na iets afgekoeld te zijn kunnen ze gegeten worden.

No comments:

Post a Comment