Chilipeperbladeren als groente

Nadat de chilipepers geoogst zijn, blijven we zitten met de plant. De plant (Capsicum annuum) is natuurlijk in staat om de wintermaanden te overleven en het volgende jaar opnieuw vele peperzaden leveren, maar vaak willen hobbykwekers dat nieuwe seizoen hun geluk beproeven met een andere variëteit chilipeper.

Hoewel maar weinigen in Nederland het weten, zijn ook de bladeren van de chilipeperplant gewoon eetbaar. De bladeren hebben een milde bittere smaak en zijn lang niet zo scherp als de chilipepers die aan de plant hebben gegroeid. Bovendien zijn die chilipeperbladeren een bron van calcium, fosfor en ijzer. Tevens bevatten ze vitamine A en B en zijn ze dus een stuk gezonder dan je in eerste instantie zou denken.

In een aantal Aziatische keukens bestaan smakelijke gerechten van chilipeperbladeren.
Op de Filippijnen worden de chilipeperbladeren als groente gekookt en die groente heeft de naam dahon ng sili ('chilipeperbladeren'). Deze groente is een vast onderdeel van een heerlijk pittige Filippijnse kippensoep met de naam tinola of ilocano.
In de Koreaanse keuken kunnen de chilipeperbladeren gebruikt worden in kimchi, een oud gerecht met gefermenteerde groenten en chilipepers. In het algemeen wordt chinese kool gebruikt en dat betekent dat het vaag doet denken aan onze zuurkool, dat natuurlijk ook uit gefermenteerde kool bestaat.
Tot slot worden ook in enkele Japanse gerechten gekookte chilipeperbladeren als groente verwerkt.
In de Indonesische keuken worden daun cabe (chilipeperbladeren) niet gebruikt.

Wie heeft er een smakelijk en eenvoudig te bereiden recept waarin chilipeperbladeren verwerkt zijn? Mail me dan even hier en je wordt onsterfelijk op dit weblog.

No comments:

Post a Comment