Chilipepers en Maagzweren

Vroeger dacht men dat maagzweren het gevolg waren van een leven dat bol stond van voortdurende stress of een verhoogd niveau van het maagzuur. Tegenwoordig weet men beter en is er een groeiende wetenschappelijke bewijslast dat het merendeel van de maagzweren moet worden toegeschreven aan een vaak chronische infectie door een bacterie met de naam Helicobacter pylori. Uiteraard zien die bacteriën hun kans schoon in situaties waar de natuurlijke afweer wat verzwakt is. Daardoor kan een sluimerende chronische infectie al snel uitgroeien tot een groter en bovendien zeer pijnlijk probleem. Vroeger werd een maagzweer bestreden met medicatie, diëten of zelfs een operatie, maar tegenwoordig is het slikken van een maagzuurremmer en antibiotica vaak afdoende bij een gebleken infectie met Helicobacter pylori. Volgens de laatste inzichten heeft deze bacteriestam niet alleen (het ontstaan van) maagzweren op zijn geweten, maar wordt hij ook in verband gebracht met het ontstaan van bepaalde vormen van maagkanker, zure reflux (brandend maagzuur) en gastritis (een ontsteking van de maagwand).

Vroeger werd ook gedacht dat de scherpte van chilipepers en dus de capsaïcine een oorzaak kon zijn van het ontstaan van maagzweren. Dat scherpe goedje, zo dacht men ooit, kon toch niet goed zijn voor je maag?

Tijden en inzichten veranderen want uit onderzoek blijkt dat een non-toxische dosis capsaïcine de groei van de Helicobacter pylori kon remmen. Uit ander onderzoek blijkt dat de capsaïcine werkt door bepaalde neuronen in de maag te stimuleren. Die neuronen geven een signaal af om de maag tegen een mogelijke beschadiging te beschermen. Epidemiologische onderzoeken in Singapore hebben aangetoond dat maagzweren drie keer vaker voorkomen bij de Chinese bevolkingsgroepen dan bij de Maleisische en Indische, die de gewoonte hebben om veel meer chilipepers in hun gerechten te verwerken. Dus, dames en heren, de Indonesiche keuken is gezonder dan u misschien ooit gedacht heeft.
Dat chilipepers een positief effect hebben op het ontstaan van maagzweren is natuurlijk goed nieuws voor omdat we hier in Nederland graag willen voorkomen dat verschillende vormen van antibiotica onbruikbaar worden omdat de bacteriën waartegen ze gebruikt worden er resistent voor blijken te zijn geworden. Iedere antibioticakuur die je kunt vermijden kan op langere termijn zijn voordeel opleveren.

No comments:

Post a Comment