Petulla en Tiganites

De Albanese petulla en de Griekse Tiganites kunnen gezien worden als een Mediterrane variant van 'onze' oliebol.

Petulla
De petulla, heeft diepe wortels in de traditionele Albanese cuisine en cultuur. Het recept wordt in een familie van generatie op generatie doorgegeven. In Albanië wordt petulla in de meeste gevallen als ontbijt of als tussendoortje gegeten. Van het veelzijdige gerecht kan men zowel hartig als zoet genieten en wordt vaak geserveerd met honing, poedersuiker, kaneelsuiker, zelfgemaakte jam of zelfs feta.
Tiganites
Tiganites is een gerecht dat sterk lijkt op de Albanese petulla. Beide zijn traditionele gefrituurde deeghapjes gemaakt van een eenvoudig beslag van bloem, water (of melk), gist, eieren en zout, die met lepels in hete olie worden gedruppeld om luchtige, goudbruine beignets te creëren. Ook tiganites worden vaak bestrooid met honing, poedersuiker of met hartige opties zoals feta. Tiganites zijn een geliefd onderdeel van de Griekse culinaire traditie, met oude wortels die teruggaan tot recepten uit de Byzantijnse tijd. De twee weerspiegelen gedeelde Balkan-Mediterrane invloeden, met kleine variaties in de consistentie van het beslag of de toppings.
Een recept voor Griekse tiganites
De recepten voor Griekse tiganites hebben verschillende benaderingen voor het rijzen van het deeg. De meeste familierecepten gebruiken nog steeds gist.

Ingrediënten:
- 450 milliliter bloem
- 1 theelepel droge gist
- ½ theelepel zeezout
- 1 theelepel suiker
- 450 milliliter lauw water
- zonnebloemolie om in te frituren
Voor het serveren:
- 100 milliliter warme honing
- wat gehakte walnoten

Bereiding:
- Giet het water en de gist in een grote kom. Roer met een vork, zodat de gist volledig oplost.
- Voeg in dezelfde kom de rest van de ingrediënten voor de pannenkoeken toe en klop tot een glad beslag.
- Dek af met plasticfolie of een keukendoek en laat 15 tot 20 minuten staan, tot het beslag begint te bubbelen.
- Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag of grillpan op middelhoog vuur en giet er voldoende maïsolie in om de bodem van de pan te bedekken (ongeveer 2 eetlepels).
- Schep 1-2 eetlepels beslag (afhankelijk van hoe groot je ze wilt) in de hete olie. Doe niet te veel beslag in de pan; bak de pannenkoeken in porties (3-4 tegelijk). Bak tot ze mooi gekleurd zijn en draai ze af en toe om.
- Leg ze op keukenpapier om de olie te absorberen en herhaal met de rest.
- Serveer ze warm met een scheutje warme honing en bestrooi met gehakte walnoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten