Uit recent onderzoek blijkt dat lage innames van selenium (Se) voor kunnen komen in Nederland. Daarom kwalificeert de Gezondheidsraad vanaf nu de seleniumnorm als relevant voor de voedingsvoorlichting en -monitoring.
De Gezondheidsraad vindt het noodzakelijk dat er meer inzicht komt in de seleniuminname. Ook wil de raad dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de inname van selenium in relatie tot een optimale gezondheid en daarmee de hoogte van de norm.
Al in 2018 kwalificeerde de raad de norm voor selenium als zwak onderbouwd en niet relevant omdat seleniumtekorten niet leken voor te komen in de algemene bevolking in Nederland. Maar de Gezondheidsraad in nu toch aan het twijfelen geslagen.
Het belangrijk meer inzicht te krijgen in mogelijk (te) lage innames van selenium bij de algemene bevolking en zeker bij subgroepen met een specifiek voedingspatroon. Het gaat dan met name om mensen die een overwegend plantaardig en biologisch voedingspatroon volgen. Selenium zit namelijk in veel voedingsmiddelen, vooral in vis en sommige soorten noten (vooral paranoten). Ook vlees, volkoren graanproducten en
zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de inname.
Lage innames van selenium kunnen leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, en in ernstige gevallen hartproblemen of schildklierstoornissen. Chronisch lage innames hangen samen met een verhoogd risico op ziekte, waaronder hart- en vaatziekten en mogelijk kanker. Uit resultaten van Nederlands onderzoek bleek dat hoge seleniumspiegels onafhankelijk geassocieerd werden met een verminderde sterfte en nieuw ontstane hartfalen bij niet-rokers[1]. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je voldoende selenium via je dagelijkse voeding binnenkrijgt.
Bij plantaardige producten, zoals volkoren graanproducten en groente, hangt de hoeveelheid selenium af van het seleniumgehalte in de bodem en dat kan nogal varieren. Tarwe uit Amerika heeft namelijk een geheel annder seleniumgehalte dan tarwe uit Nederland.
Eén van de belangrijkste tips is om (weer) meer zuivelproducten te consumeren.
[1] Al-Mubarak et al: High selenium levels associate with reduced risk of mortality and new-onset heart failure: data from PREVEND in European Journal of Heart Failure – 2022
Geen opmerkingen:
Een reactie posten