Hoe kies je de lekkerste watermeloen

Weten hoe je een watermeloen moet kiezen is iets wat je kan leren. Met een paar eenvoudige regels in je achterhoofd is het bijna onmogelijk om met een onrijpe of overrijpe watermeloen thuis te komen.
[1] Zoek de veldplek en bekijk het steeltje
Een van de belangrijkste indicatoren voor de kwaliteit van een watermeloen is de kleur van de veldvlek, die verkleurde vlek op het oppervlak die aangeeft waar de watermeloen op de grond heeft gelegen toen hij rijpte. Een gele of bijna oranje veldvlek duidt op een meloen vol smaak. Een witte of lichtgele veldvlek duidt vaak op een watermeloen die geen smaak heeft.

Als je een watermeloen in het veld of uit je eigen tuin plukt, kan de steel je vertellen of hij genoeg tijd heeft gehad om te rijpen. Een stengel die droog en geelbruin is, geeft aan dat de watermeloen volwassen is. Een nog groene stengel kan betekenen dat de watermeloen nog niet rijp is en nog geen smaak en zoetheid heeft.

[2] Kijk naar de strepen
De kleur van je watermeloen geeft de rijpheid van de vrucht aan. Kies een meloen met een sterk, consistent strepenpatroon. De groene strepen moeten diep donkergroen zijn, terwijl de bleke strepen lichtgeel moeten zijn.

[3] Klop erop
Ook al wordt je in de supermarkt soms wat vreemd aangekeken, een klop met je knokkels op de watermeloen kan je helpen de beste te kiezen. Geef je fruit een zachte tik en luister naar het geluid dat het maakt. Als de toon diep en hol klinkt, heeft de vrucht meer water en is deze waarschijnlijk rijp. Als uw klop hoger en dichter klinkt, kan dit betekenen dat de schil te dik is en dat de vrucht nog niet volledig is gerijpt.

[4] Controleer op vlekken
Droge verweringsplekken en aderachtige weblijnen zijn goede indicatoren voor een extra zoete watermeloen. Deze plekken laten zien waar suiker uit de vrucht is gesijpeld, dus inspecteer alle kanten van je meloen voordat je er eentje uitkiest.

[5] Kies de zwaarste in verhouding tot zijn formaat
Een goede watermeloen voelt zwaarder aan dan hij lijkt, want hoe hoger het watergehalte en hoe zoeter de watermeloen.

[6] Selecteer een rondere vorm
Zoek naar een watermeloen die ronder en gelijkmatiger van vorm is, in tegenstelling tot een ovalen. Rondere meloenen zijn zoeter, terwijl ovale meloenen waterig en minder smaakvol zijn. Blijf ook uit de buurt van watermeloenen met een onregelmatig oppervlak.

[7] Ga voor stevig en saai

Ongeacht het formaat, kies een watermeloen met een stevige buitenkant. Bekijk de hele meloen en neem hem niet als je zachte plekken, snijwonden, deuken, scheuren of andere tekenen van schade tegenkomt. Een glanzende schil duidt misschien op een onrijpe meloen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten