Theaflavines in zwarte thee

De laatste jaren wordt overal gemeld dat groene thee de meest gezonde theesoort die je kunt drinken. Zwarte thee is men een beetje uit het oog verloren. Toch loont het de moeite om eens wat scherper naar de mogelijke effecten van het drinken van zwarte thee te kijken.

We weten natuurlijk dat zwarte thee cafeïne bevat. Dat stofje zit ook in koffie, cacao, kolanoten en yerba mate. Cafeïne heeft een lichte stimulerende werking en het drinken van thee zorgt voor een lichte verwijding van de luchtwegen in je longen, waardoor de luchttoevoer in en uit je longen te verbetert.

Maar zwarte thee bevat ook stofjes met de collectieve naam theaflavines. Dat zijn polyfenolen die als sterke antioxidant werkzaam zijn. Ze worden gevormd door de condensatie (of neerslag) van flavan-3-ols gedurende de enzymatische oxidatie van zwarte thee. Overal op internet heeft men het over fermentatie van theeblaadjes om zwarte thee te maken, maar dat is dus helemaal fout. Misschien dat fermentatie beter klinkt dan enzymatische oxidatie, maar er klopt dus weer niets van.

Er bestaan een hele serie theaflavines, waaronder theaflavin-3-gallaat, theaflavin-3'-gallaat en theaflavin-3-3'-digallaat.

Theaflavine-3-gallaat is intussen wetenschappelijk onderzocht als mogelijk middel tegen longkanker en eierstokkanker[1][2]. Bovendien is gerapporteerd dat het consumeren van grote hoeveelheden zwarte thee de effecten van veroudering bij vrouwelijke populaties vermindert[3]. Weliswaar slechts in ratten in een laboratorium, maar het is een begin.

De belangrijkste les die we uit dit verhaal kunnen trekken is dat het drinken van zwarte thee misschien wel de meest gezonde variant van thee is.

[1] Gao et al: Enhancement of (-)-epigallocatechin-3-gallate and theaflavin-3-3'-digallate induced apoptosis by ascorbic acid in human lung adenocarcinoma SPC-A-1 cells and esophageal carcinoma Eca-109 cells via MAPK pathways in Biochemical and Biophysical Research Communications - 2013
[2] Gao et al: Theaflavin-3,3'-Digallate Suppresses Human Ovarian Carcinoma OVCAR-3 Cells by Regulating the Checkpoint Kinase 2 and p27 kip1 Pathways in Molecules – 2019
[3] Oka et al: Tea Polyphenols Inhibit Rat Osteoclast Formation and Differentiation in Journal of Pharmacological Sciences - 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten