De oorsprong van Zinfandel

De Amerikanen zijn maar wat trots op 'hun' Zinfandel, de diepblauwe tot bijna zwarte druif die men vooral in wijngaarden in California laat opgroeien. De Zinfandel levert een rode wijn die zowel bomvol smaak zit plus een alcoholpercentage dat wel 15 procent kan bereiken.
Dat zit zo: het kan in California zeer heet zijn. De zon brandt er ongenadig op de wijngaarden. Hoe meer zon een druif ontvangt, hoe meer suiker deze zal aanmaken. Bij het fermentatieproces wordt een deel van deze suiker omgezet in alcohol. Om 15 procent alcohol te kunnen aanmaken en toch nog een zoete wijn over te houden moet er dus heel veel fruitsuiker beschikbaar zijn. Kenners menen dat de smaak van deze wijn doet denken aan rijpe blauwe bessen met een wat peperachtige nasmaak.

Maar is de Zinfandeldruif ook oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten?

Daar zijn de meningen intussen behoorlijk over verdeeld. DNA-analyse heeft aangetoond dat deze druif genetisch equivalent is aan de Primitivo, die traditioneel wordt aangeplant in de Italiaanse provincie Apulië in de hiel van dat land. Daar is hij in de achttiende eeuw ingevoerd vanuit Kroatie en Macedonië. Daar stond de druif bekend onder de namen Crljenak Kaštelanski en Tribidrag (Kroatië) en Kratošija (Montenegro).

Maar bestond dat oude ras nog wel, zo was de vraag onder vinologen. Na jaren van speuren en DNA-testen van wijnranken kon een onderzoeker een enkele wijnrank vinden in de tuin van een oude vrouw in Kaštel Novi (Kroatië). Dat betekende dat de Zinfandel ooit een Kroatische druif was.

Uit DNA-onderzoek blijkt dat de genoemde druivenrassen genetisch zo eender zijn dat ze als één druivenras moeten worden gezien.

Volgens een oude regel in wijnland, de zogenaamde ampelographic rule, dient een varieteit de oudste naam te dragen. Aangezien de naam Tribidrag al in de vijftiende eeuw beschreven werd, zou de Zinfandel eigenlijk die naam moeten dragen.

Maar daar doet de Verenigde Staten niet aan mee. Die trekken zich niets van die traditionele regel aan. Geen gevoel voor stijl en traditie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten