Boukha: de Tunesische vodka

Sterke drank in islamitische landen is altijd een 'dingetje' gebleken. Hoe is het dan mogelijk, zo zal de geïnteresseerde lezer zich op dit moment afvragen, dat er in Tunesië een gedestilleerd bestaat met de naam Boukha?
Welnu, Boukha, komt van origine uit de Joodse gemeenschap en die produceren nog steeds de grootste hoeveelheid.

De geschiedenis van de boukha start in Rusland in het jaar 1815 toen Yaakov Bokobsa zijn eerste vodka wist te destilleren uit plaatselijk groeiend fruit. Omdat de gezondheid van Yaakov behoorlijk te wensen overliet, verhuisde hij naar het zuidelijk gelegen Ottomaanse Rijk, een regio die nu Turkije genoemd wordt. Het enige wat hij meenam, volgens de legende, was zijn mobiele destilleerketel.

In 1819 duikt hij op in Tunesië, waar een bloeiende Joodse gemeenschap in vrede en welvaart leeft. Omdat in dat land vijgen uitbundig in het wild groeien, probeerde Yaakov uit die grondstof zijn vodka te creëren. Dat lukte wonderwel.

De twee zonen van Yaakov Leon en Chalom werden opgenomen in het bedrijf en wisten het duidelijk te laten groeien. Abraham Bokobsa, zoon van Chalom, wist het kleinschalige bedrijf uit te laten groeien tot een behoorlijke destilleerderij.

Een vodka uit vijgen met de naam boukha. De drank heeft een alcholpercentage dat schommelt tussen de 36 en 40 procent. Boukha is een zachte drank met complexe tonen van rozijnen en kruiden.

Er zijn wat tegenstrijdige theorieën wat de naam 'boukha' zou betekenen, maar de werkelijkheid is eenvoudig. In het Russisch, de moedertaal van Yaakov Bokobsa, schrijf je vodka als водка. Omdat men in Tunesië uiteraard niet de Russische taal machtig was en bovendien niet het Cyrillische alfabet kon lezen, sprak men het Russische woord водка uit zoals het hen het beste leek: boukha.

Intussen woont de familie Bokobsa in Frankrijk omdat ze het in Tunesië niet meer veilig genoeg vonden. Het bedrijf is echter nog steeds in handen van de familie.

En nee, Boukha heeft niets te maken met Kleiner Feigling, een moderne Duitse vijgenlikeur. Een likeur is alcohol, waarin natuurlijke smaakstoffen zijn opgenomen. Wat niemand in Nederland weet is dat je met de naam 'Feigling' een beetje in de maling wordt genomen. De naam is namelijk een woordspeling op de woorden feige ('laf') en Feige ('vijg'). In het Duits moet de context van een zin duidelijk maken om welke betekenis het gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten