Avocado Quiche

Een avocado is gezond, zelfs ondanks het feit dat het vruchtvlees voor bijna 15 procent uit diverse vetten bestaat. Gelukkig bestaat gemiddeld 67 procent van al dat vet uit enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals oliezuur. Dát vet kennen we ook als het belangrijkste omega-9-vetzuur dat van nature veel voor komt in olijfolie.

Zo gezond is oliezuur dat de strenge Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) in 2018 zelfs een nieuwe gezondheidsclaim heeft toegestaan: het consumeren van oliën met hoge niveaus aan oliezuur vermindert de kans op het krijgen van een hartinfarct. Zie hier.
Een gezond ontbijt bestaat tegenwoordig steeds vaker uit een boterham met daarop een paar plakjes avocado, meestal aangevuld met een paar schijfjes tomaat. Snel klaar en heerlijk.

Maar we kunnen ook iets creatiever zijn met de avocado en Jamie Oliver kan ons daarbij helpen met zijn avocado quiche uit het boek '7 x Anders'.

Ingrediënten:
- 2 rijpe avocado’s
- 400 gram zelfrijzend bakmeel, plus wat extra om te bestuiven
- 6 grote eieren
- 300 gram diepvriesdoperwten
- 90 gram cheddar of feta
- halve bos basilicum (15 gram)
- extra virgine olijfolie
- 100 gram gemengde salade
- sap van één citroen

Bereiding:
- Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schil ze. Weeg het vruchtvlees af – voor de juiste verhouding heb je 200 gram nodig (als je niet genoeg hebt, vul je het gewoon aan met extra vierge olijfolie).
- Prak het vruchtvlees in een grote kom en werk er dan geleidelijk het meel, een snufje zout en vier eetlepels koud water door tot je een deeg hebt.
- Kneed het deeg glad, wikkel het in plasticfolie en laat het 15 minuten rusten.
- Breek de eieren voor de vulling in een blender en voer er de doperwten en 70 gram (van de 90 gram) kaas bij. Doe de geplukte bovenste helft van de bos basilicum erbij, voeg een snufje zout en zwarte peper toe en pureer het geheel tot een glad mengsel.
- Verwarm de oven voor op 200oC.
- Rol het avocadodeeg op een met meel bestoven werkvlak uit tot iets minder dan halve centimeter dikte. Wikkel het losjes om een deegroller, rol het uit over een met olie ingevet bakblik van 25 x 35 cm, druk het in de randen en prik gaatjes in de bodem.
- Scheur overhangende stukjes af en bak de bodem 10 minuten (of tot hij licht goudbruin is).
- Giet nu de vulling in de bodem, bak de quiche 15 minuten, of tot de vulling gestold is, en rasp of verkruimel de rest van de kaas erboven.
- Maak de slablaadjes aan met extra vierge olijfolie, het citroensap en peper en zout. Strooi de salade net voor het serveren over de quiche.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten