Amerikaanse onderzoekers hebben een nog onbekend stofje in champignons weten te identificeren dat waarschijnlijk gunstig is voor de darmgezondheid van zoogdieren (en dus ook de mens)[1]. Het stofje, dat de naam 2-amino-4-methyl-benzothiazole heeft gekregen, zou een beschermende biologische reactie activeren.
Het nieuw ontdekte bestanddeel in witte champignons blijkt de arylkoolwaterstofreceptor (of AHR) te activeren, die is gevonden bij zoogdieren, zoals muizen, varkens en mensen. Een receptor is een eiwit waarin een molecuul past. Aan deze receptor kunnen zich bepaalde stoffen binden. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat als muizen champignons eten die AHR wordt geremd.
De arylkoolwaterstofreceptor is een proteïne die bij mensen wordt gecodeerd door het AHR-gen. Oorspronkelijk werd gedacht dat het voornamelijk functioneerde als een sensor van xenobiotische chemicaliën en ook als de regulator van enzymen zoals cytochroom P450's die deze chemicaliën metaboliseren. De meest opvallende van deze xenobiotische chemicaliën zijn aromatische (aryl) koolwaterstoffen waaraan de receptor zijn naam ontleent. Een xenobiotische stof is een chemische stof die niet van nature wordt geproduceerd of naar verwachting in het organisme aanwezig is.
Volgens de onderzoekers speelt de arylkoolwaterstofreceptor een belangrijke rol bij de gezondheid van onze darmen. Als hij wordt geactiveerd kan het een reactie in cellen opwekken waardoor arylkoolwaterstoffen worden geneutraliseerd in de darmen. Van die arylkoolwaterstoffen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Het remmen van de arylkoolwaterstofreceptor kan dus helpen om bij bepaalde kankersoorten de groei van tumoren tegen te gaan. Ook op andere vlakken is de arylkoolwaterstofreceptor cruciaal voor een goede darmgezondheid. Zo zorgt activering voor een sterkere darmwand en voorkomt het dat bacteriën de darm kunnen binnendringen.
Eerder al is er gekeken naar het effect van bepaalde moleculen, genaamd benzothiazolen en hoe die reageren met de arylkoolwaterstofreceptor. “In ons onderzoek herkenden we de benzothiazolen, maar we zagen ook tot nu toe onontdekte moleculen die eraan gerelateerd waren”, legt onderzoeker Joshua Kellogg uit. “We vroegen ons dus af of die ook werkten met arylkoolwaterstofreceptor. En dat bleek het geval. Deze stoffen werkten activerend.”
Behalve dat dit onderzoek duidelijk maakt dat champignons gezond zijn, laat het ook zien hoe belangrijk het is om de rol van iedere chemische component in voedsel te onderzoeken, aldus Kellogg. “Voedingsmiddelen bestaan uit complexe chemische structuren. Wij onderzoeken hoe bepaalde stofjes reageren met arylkoolwaterstofreceptor in natuurlijke producten, zoals planten, paddenstoelen en bacteriën, en hoe ze onze darmgezondheid in het algemeen kunnen verbeteren.”
Wil je champignons nóg lekkerder en gezonder maken, dan hebben de Italianen een oplossing: funghi sott'olio ('champignons onder de olie'). Uiteraard met extra virgine olijfolie.
Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Chen et al: Molecular networking identifies an AHR-modulating benzothiazole from white button mushrooms (Agaricus bisporus) in Journal of Functional Foods – 2023. Zie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten