Kachumbar is een salade die als bijgerecht in de Indische keuken thuishoort. De salade bestaat uit gehakte tomaten, komkommers, uien en – soms – chilipepers. De dressing kan gebaseerd zijn op azijn of soms dahi (een Indiase yoghurt).
Het geheel doet denken aan Mexicaanse salsa, maar heeft een wat zuurder karakter.
Ingrediënten:
2 of 3 tomaten (fijngehakt, als het kan ontveld)
1 grote komkommer (in kleine blokjes gesneden, geschild)
halve ui (fijngehakt)
1 chilipeper (fijngesneden)
koriander (fijngesneden)
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
5 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
Bereiding:
Mix alle ingrediënten goed door elkaar. Serveer gekoeld.
Mocht je denken dat het woord 'kachumbar' te maken heeft met ons woord 'komkommer', dan heeft u het mis. In het Hindi, een oude Indiase taal, betekent kacha 'rauw' of 'ongekookt'. Kachumbar is dus letterlijk kleine stukjes rauwe groenten. Ooit bestond kachumbar uit fijngehakte uien en kakri (een komkommer die eigenlijk een soort meloen is). Voor de pittigheid werd geraspte Indische radijs (daikon) toegevoegd. Tegenwoordig lijkt het bijgerecht meer op een Mexicaanse salsa, mede door het toevoegen van koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten