Chilipepers en een langer leven

Stel je 'creëert' muizen via genetische manipulatie die de receptor missen die reageert op de capsaïcine in chilipepers. Zonder die receptor, TRPV1 (Transient Receptor Potential cation channel of Vanilloid subtype-1), ervaar je dus niet de 'pijn' die hoort bij de pittige chilipepers. Hoewel ook vogels diezelfde soort receptor hebben, heeft die receptor een piepkleine mutatie ondergaan[1]), waardoor ze dus pijnloos chilipepers eten en daarna de zaden met hun uitwerpselen verspreiden. Een voor iedere betrokkene nuttige samenwerking.

De receptorvrije muizen hadden uiteraard wel wat problemen doordat ze niet in staat waren wat voor pijn dan ook te voelen, maar leefden wel 12 tot 15 procent langer dan hun niet genetisch gemodificeerde soortgenoten[2].
Men wist al dat het verstoren van de sensorische perceptie door het 'uitschakelen' van die receptor zorgt voor langer levende wormen en fruitvliegen, maar hetzelfde mechanisme blijkt ook te werken bij zoogdieren.

Onderzoek heeft nu ook uitgewezen dat muizen zonder TRPV1 ook beschermd zijn tegen zwaarlijvigheid als gevolg van verkeerde voedingsgewoonten. Dat suggereert dat deze receptor ook een rol speelt bij het metabolisme[3] . Ook thermogenese, het proces waardoor warmte wordt opgewekt in het lichaam door 'verbranding' van het geconsumeerde voedsel lijkt met wel 50% verhoogd te worden met chilipepers. Een hogere thermogenetische waarde helpt bij het verliezen van gewicht[4]

Mijn advies is dus: probeer zoveel mogelijk chilipepers in je dieet op te nemen. Dat kan helpen tegen zwaarlijvigheid en je hebt ook nog kans op een langer leven.

[1] Jordt et al: Molecular basis for species-specific sensitivity to “hot” chili peppers in Cell -2002
[2] Riera et al: TRPV1 Pain Receptors Regulate Longevity and Metabolism by Neuropeptide Signaling in Cell – 2014
[3] Saito et al: Capsinoids and related food ingredients activating brown fat thermogenesis and reducing body fat in humans in Current Opinion in Lipidology – 2013
[4] Clegg et al: Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans in European Journal of Nutrition - 2013 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten