Pure capsaïcine bereikt op de Schaal van Scoville een waarde van 16,000,000 SHUs en dan hebben we direct het meest pittige stofje uit de familie van de capsaïcines te pakken. Zie voor meer informatie de bijdrage Capsaïcinoïden en Capsinoïden.
Maar het is vrijwel onbekend dat ook andere planten stofjes in zich herbergen, die verwant zijn aan die van de chilipeper.
[1] Gingerol is het actieve bestanddeel van verse gember. Chemisch gezien is het familie van capsaïcine en piperine, de stofjes die chilipeper en zwarte peper hun pittigheid geven. Gingerol bereikt op de Schaal van Scoville een waarde van 60,000 SHUs.
[2] Piperine is het active bestanddeel van zwarte peper (Piper nigrum) en lange peper (Piper longum). Dus, hoewel Columbus in Midden-Amerika geen peper aantrof, maar de totaal niet verwante chilipeper, had de natuur toch nog een verrassing in petto: piperine is chemisch gezien wel degelijk verwant aan capsaïcine. Piperine bereikt op de Schaal van Scoville een waarde van 100,000 SHUs.
[3] Shogaol is een broertje van gingerol. Het ontstaat wanneer gember wordt gedroogd of verhit. Chemici hebben nog geen idee hoe het precies werkt, maar men vermoedt dat het ontstaat wanneer gingerol tijdens het verwarmen indroogt en er watermoleculen uit die gingerol verloren gaan. Shoagol bereikt op de Schaal van Scoville een waarde van 160,000 SHUs.
[Euphorbia poissonii] [Foto: cactus-succulents.com] |
[Euphorbia resinifera] [Foto: wwwsustainablebioresources.com] |
... en dan zeggen ze dat een Bhut Jolokia heet is met een waarde van zo'n 1,000,000 SHUs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten