Deze site houdt zich natuurlijk voornamelijk bezig met (de teelt van) chilipepers, maar ook radijsjes (Raphanus sativus) kunnen behoorlijk pittig van smaak zijn. Vergeet die waterige, bijna smakeloze radijzen van een aantal jaren geleden want ondertussen zijn het pittige bolletjes boordevol smaak geworden. Bovendien zijn er tegenwoordig verschillende variëteiten te koop.
![]() |
[Foto: www.feastingathome.com] |
Iedereen zal je kunnen verklaren dat radijzen gezond zijn. Omdat ze familie van de koolachtigen (Brassica) zijn, bezitten ze veelal ook dezelfde werkzame stoffen en sommige daarvan lijken zelfs werkzaam tegen kanker te zijn: sulforafaan[1] en indole-3-carbinol[2]. Bovendien heeft sulforafaan een antibacteriële werking[3] en beschermt tegen een overdosis aspirine[4]. Dat is ook weer mooi meegenomen.
[1] Li et al: Sulforaphane inhibits pancreatic cancer through disrupting Hsp90-p50(Cdc37) complex and direct interactions with amino acids residues of Hsp90 in Joirnal of Nutyritional Biochemistry - 2012
[2] Hsu et al: Indole-3-carbinol mediated cell cycle arrest of LNCaP human prostate cancer cells requires the induced production of activated p53 tumor suppressor protein in Biochemical Pharmacology - 2006
[3] Yanaka et al: Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori-infected mice and humans in Cancer Prevention Research - 2009
[4] Yanaka et al: Sulforaphane protects small intestinal mucosa from aspirin/NSAID-induced injury by enhancing host defense systems against oxidative stress and by inhibiting mucosal invasion of anaerobic enterobacteria in Current Pharmaceutical Design - 2013
Geen opmerkingen:
Een reactie posten