Diezelfde capsaïnoïden hebben ook een behoorlijk sterke antibacteriële werking[1]. De groei van een heel vervelende bacterie als de Streptococcus mutans wordt al bij een lage dosis capsaïnoïden stopgezet.
Nieuw onderzoek[2] heeft ook aangetoond dat een extract van chilipepers activiteit vertoont tegen vijf verschillende soorten schimmels en twee soorten oömyceten, die een aparte groep vormen en lijken erg op schimmels maar het niet zijn. Een voorbeeld van een plantenziekte, die veroorzaakt wordt door een oömyceet is aardappelziekte. De verantwoordelijke oömyceet is Phytophthora infestans. Een broertje, dat het vooral op chilipeper gemunt heeft, is de Phytophthora capsici. Omdat aardappels, tomaten en chilipepers allemaal tot dezelfde familie, de Nachtschadefamilie (Solanaceae) behoren zijn ze allen kwetsbaar voor besmetting met deze familie van lastpakken.
![]() |
[Foto: wwwhawaii.edu] |
Het lijkt dus erop dat kwekers van chilipepers de restanten van hun oogst mogelijk kunnen gaan inzetten als biologisch middel tegen een scala aan ziekteverwekkers in hun chlipeperplanten.
[1] Santos et al: Antibacterial activity of Capsicum annuum extract and synthetic capsaicinoid derivatives against Streptococcus mutans in Journal of Natural Medicin - 2012
Geen opmerkingen:
Een reactie posten