De term 'Tutti frutti' is afkomstig uit het Italiaans, waar tutti i frutti 'al het fruit' betekende. Nu zou je denken dat tutti frutti overal ter wereld simpelweg betekent dat diverse soorten zuidelijk fruit gemengd worden, maar dan heb je het mis.
Hier in Nederland is tutti frutti een compote van gedroogde vruchten, geserveerd als dessert of als bijgerecht bij vleesgerechten. Dat heeft te maken met het feit dat fruit uit het zuiden van Europa niet tegen lange reistijden kon en dus tot in de jaren zestig van de vorige eeuw gedroogd moest worden aangevoerd. Tutti frutti bevat gewoonlijk een combinatie van rozijnen, krenten, abrikozen, pruimen, dadels en vijgen.
Maar het probleem van tutti frutti is dat het elders op deze aardbol soms een hele andere betekenis heeft.
In de Verenigde Staten kan tutti frutti ook verwijzen naar fruit dat is geweekt in brandewijn of andere sterke drank. Dat zijn bij ons dan weer boerenjongens: rozijnen op brandewijn. Ook hier had men oorspronkelijk de bedoeling om zuidvruchten te conserveren door ze op brandewijn in te leggen.
Elders blijkt tutti frutti weer een kleurrijke combinatie van snoepgoed te zijn, meestal bestaand uit gekonfijt fruit of – erger - een natuurlijke of – nog erger – een kunstmatige smaakstof die de smaak van verschillende fruitsoorten en vanille combineert. Finland is daar een voorbeeld van, want daar is tutti frutti een 'vrolijke mix van fruitige smaken, gemaakt met natuurlijke kleurstoffen'. Dat zijn dus zachte, soms gesuikerde snoepjes.
Het is, vreemd genoeg, ook een populaire ijssmaak in veel westerse landen. Fruitsoorten, die voor tutti frutti-ijs worden gebruikt, zijn onder andere kersen, watermeloen, rozijnen en ananas, vaak aangevuld met stukjes noot.
In Luxemburg denken ze dat tutti frutti een fruitcocktail is, meestal een mix van diverse vruchtenblokjes in blik uit de supermarkt. Dat is bij ons dan weer een blik met soms als opschrift 'Fruit Cocktail' en 'Cocktail de Fruits'.
Een Amerikaans kookboek uit 1928 met de intrigerende titel 'Seven Hundred Sandwiches', geschreven door Florence A. Cowles (1878-1958), bevat een recept voor een 'Tutti Frutti Sandwich'. Deze sandwich werd belegd met een ingewikkeld mengsel. We geven jullie het recept: "1/4 kopje dadels, 1/4 kopje rozijnen, 1/4 kopje gedroogde vijgen, 1/4 kopje walnoten, 2 eetlepels sinaasappelsap, 1/2 kopje slagroom, 1/4 kopje suiker of meer. Doe het fruit en de noten in een keukenmachine. Meng met sinaasappelsap. Meng met slagroom en suiker. Verdeel het over dunne boterhammen."
Oef. Obelix zou zeggen bij een dergelijk gerecht: 'Rare jongens, die Amerikanen' of, omdat Obelix uiteraard Frans sprak, 'Ils sont fous ces Américains'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten