Torta de Aceite

De torta de aceite is een Spaanse cracker, al vertaalt de naam zich als 'olietaart'. Welnu, het is beslist geen taart. We gaan dus maar eens de historie van deze cracker onderzoeken in de hoop dat dit licht werpt in de duisternis.
De belangrijkste ingrediënten van de torta de aceite zijn tarwebloem, olijfolie en suiker. De anijszaadjes zijn slechts bedoeld voor decoratie en smaak. We zien dus direct dat dit niet echt een baksel is dat rijkelijk bedeeld is met allerlei toeters en bellen. We kunnen daarom aannemen dat de torta de aceite ooit is ontstaan in tijden van schaarste.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de torta de aceite is ontstaan. Culinaire kenners proberen ons maar al te graag te overtuigen van hun vermoeden dat de Moren een eerdere versie in de Zuid-Spaanse provincie Andalucia hebben geïntroduceerd.

Een belangrijke aanwijzing is echter dat sommige bronnen melden dat de tortas de aceite werden gegeten tijdens Pasen. Dat gegeven leidt ons naar de Joodse bewoners van het ooit Moorse deel van Spanje, want tijdens Pesach, het Joodse paasfeest, mogen Joden geen gerezen graanproducten (chametz) eten. Daarom voeden de Joden zich die dagen met matses. Dit zijn ongerezen crackers, slechts gemaakt van meel en water.

In de geschiedenis komen we de torta de aceite al tegen in het overbekende verhaal van de verarmde edelman (of dagdromende schrijver) Don Quixote: '... en aangezien we broden hebben, laten we niet zoeken naar taarten, en laten we teruggaan naar onze hutten ('...y pues tenemos hogazas, no busquemos tortas, y volvámonos a nuestras chozas...'). Het boek van Miguel de Cervantes verscheen in 1605 en zelfs toen was een brood al te verkiezen boven een torta de aceite.

Veel moderne recepten voegen gist toe om een torta de aceite wat te laten rijzen en hem op die manier wat meer body te geven, maar dat hoort niet bij het oorspronkelijke recept. De torta de aceite is flinterdun.

In Spanje worden de tortas de aceite vooral bij de koffie, thee en het ontbijt gegeten.

Ingrediënten
- 400 gram tarwebloem
- 100 gram basterdsuiker
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels anijszaadjes
- 150 ml water
- 150 ml extra virgine olijfolie
- Extra basterdsuiker om te bestrooien

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220oC.
- Meng de tarwebloem, suiker, zout, anijszaad in een kom
- Maak een kuiltje in het midden van het mengsel en giet het water en de olijfolie erin. Gebruik een spatel of een houten lepel om alles te mengen tot een deeg gevormd is.
- Kneed het deeg 5 minuten tot het glad is.
- Verdeel het deeg in stukjes ter grootte van een walnoot en rol ze elk zo dun mogelijk uit, ongeveer 1 mm dik. Je kunt het werkoppervlak indien nodig licht met bloem bestrooien, maar de olie in het deeg moet al voorkomen dat het deeg blijft plakken.
- Leg de uitgerolde stukken op met bakpapier beklede bakplaten en bestrijk ze met een beetje water. Bestrooi een dun laagje basterdsuiker en bak in porties 8-10 minuten of tot ze goudbruin zijn. Houd ze in de gaten, want ze verbranden gemakkelijk.
- Laat afkoelen voor het serveren.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten