Chilipepers in de ruimte

De Española zal de eerste chilipeper zijn die een ruimtereis gaat maken. Dit zou de eerste vruchtdragende plant zijn die in het International Space Station (ISS) geteeld en geoogst zal worden. Indien de NASA astronauten naar de planeet Mars zou willen sturen, dan is het van cruciaal belang dat de NASA vooraf onderzoek doet naar de effecten van gewichtloosheid op planten en fruit.
NASA-wetenschapper Jacob Torres verklaarde dat, afhankelijk van de onderlinge stand van de aarde en Mars, de kortste reis naar de Rode Planeet minimaal twee jaar duurt. Traditionele voorverpakte maaltijden zullen tijdens die lange reis uiteindelijk onvoldoende vitamines en voedingsstoffen opleveren voor de astronauten.

Daarom moeten wetenschappers dus manieren zien te vinden om het dieet van astronauten aan te vullen met vers geteelde groenten en fruit. De teelt Española chilipeper in het ISS is daartoe een eerste stap.

Er zijn veel uitdagingen voor het telen van gewassen in de ruimte. Een plant moet gemakkelijk worden bestoven en in staat zijn om te overleven in een omgeving met veel kooldioxide. Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige chilipepers aan beide eisen voldoen. Toen Torres in 2018 bij NASA aan een stage begon, onderzochten wetenschappers eerst de mogelijkheid om Hatch chilipepers te telen, een variëteit uit de Amerikaanse staat New Mexico. Daarna stapte men over op de Españolas, een Capsicum Annuum.

De Española chilipepers hebben echter de verwachtingen overtroffen, zei hij. NASA bereidt zich nu voor om de chilipepers tussen november 2019 en januari 2020 naar het internationale ruimtestation te sturen. Chilipepers zijn niet alleen bestand tegen extreme omstandigheden, ze zitten ook boordevol vitamines. Dit zal astronauten helpen bij de bestrijding van gezondheidsproblemen waar zij in de ruimte mee te maken krijgen, verklaarde Torres.

"Bovendien," zo zei Torres, "stel je eens voor dat je een hap kunt nemen van een verse peper na maandenlang voedsel te hebben gegeten dat naar karton smaakt”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten