Een bijzondere chilipeper: Pimentón de la Vera

Natuurlijk kun je paprika's drogen en tot poeder vermalen. Wat je dan krijgt is paprikapoeder dat bijna zo smaakt als de oorspronkelijke paprika, alleen is gedurende het droogproces wat smaak verloren gegaan. Geen idee waarom je dat zou willen: een hoop gedoe en het smaakt nog minder ook.
Maar in Spanje hebben ze daar wat op gevonden: gerookte paprikapoeder ofwel pimentón. Nadat de conquistadores tijdens hun veroveringstochten op het Amerikaanse continent chilipepers en tabak hadden ontdekt, werden deze overgebracht naar Spanje. Hiëronymieter monniken van het Klooster van Yuste in Cuacos de Yuste, gelegen in de intens droge regio Extremadura, plantten de zaadjes van de paprika’s, de plaatselijke boeren gingen met de tabakszaadjes aan de slag.

De rijpe rode paprika’s werden te drogen gehangen boven de tabaksbladeren die daar boven steeneikvuren werden gerookt. Zo kwam de gerookte paprika vroeger aan zijn intense, aromatische smaak. Boven tabaksbladeren worden de paprika’s allang niet meer gedroogd, maar het procedé is verder hetzelfde gebleven.

De Extremadura is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot één van de grotere rode paprikagebieden in Europa. Wat ooit bescheiden begon in het Klooster van Yuste is uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. Zelfs Keizer Carlos V (1500-1558), die in het Klooster van Yuste zijn laatste dagen sleet, zal ze daar ongetwijfeld gegeten hebben.

Spanje is een enorm land met een veelheid aan regionale en plaatselijke keukens die onderling behoorlijk verschillen. Denk aan de eeuwenlange overheersing van de Moren in het zuiden, de Baskische kusten in het noorden waar visgerechten de boventoon voeren of de gortdroge binnenlanden. Ondanks al die verschillen is er één element dat de keukens gemeen hebben: gerookte paprikapoeder.

Dit gerookte paprikapoeder heeft een zoete rooksmaak. Er bestaan een drietal varianten: dulce (letterlijk 'zoet', hoewel 'mild' een betere omschrijving zou zijn), agridulce ('bitterzoet', de traditionele paprikapoeder) en picante ('pikant').
Circa 80 procent van de productie van de pimentón is bestemd als 'smaakmaker' in Spaanse vleeswaren, waaronder de ook in ons land geroemde Chorizo worst. Gerookte paprikapoeder is perfect om je gerechten net wat een meer intense zwoele kick te geven.

Uiteraard zijn er in de loop der tijden verschillende merken op de markt verschenen, maar de pimentón van La Chinata is de meest bekende van het stel. Deze paprika’s zijn nog steeds afkomstig uit de regio La Vera in de Extremadura. Alleen paprikapoeder uit deze regio mag de naam 'Pimentón de la Vera' dragen door zijn beschermde oorsprong en hoge kwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten