Een bijzondere chilipeper: de Dragon's Breath

In 2013 werd de Carolina Reaper uitgeroepen tot de scherpste chilipeper ter wereld met een gemiddelde Scoville Heat Unit (SHU) van 1,569,383. De hoogst gemeten waarde van een individuele Carolina Reaper zat zelfs boven de 2,200,000 SHUs.

Mike Smith woont in Saint Asaph in North Wales en is een jaar of acht bezig met het telen van van chilipepers (en groenten als eetbare rozen).
Eén van zijn laatste wapenfeiten is de Dragon's Breath, een mini-chilipeper met een vermoedelijke waarde van meer dan 2,480,000 SHUs op de Schaal van Scoville. Een gelukkig ongeluk noemt hij het zelf. Hij ontstond oorspronkelijk namelijk als gevolg van een ongelukje met een plantaardige meststof door de Nottingham Trent University. Het doel van het onderzoek was om de kwaliteit en weerstand van de planten toe te laten nemen, maar het eindresultaat was spectaculair te noemen.

Smith claimt dat zijn chilipeper zo scherp is dat mensen, die het wagen de Dragon's Breath durven eten, in een soort van anafylactische schok kunnen raken. De capsaïcine verbrandt namelijk de luchtwegen en die sluiten zich, waardoor iemand niet meer kan ademhalen. In theorie.

Mike Smith heeft een stukje Dragon's Breath voorzichtig op zijn tong gehouden. Hij verklaarde: 'It’s not been tried orally. I’ve tried it on the tip of my tongue and it just burned and burned. I spat it out in about 10 seconds. The heat intensity just grows, even half an hour after biting into them." Iemand anders hield even een klein stukje van de Dragon's Breath in zijn mond. Die mond bleef twee dagen gevoelloos. Volgens Smith kan de chilipeper daardoor ook gebruikt worden voor medische doeleinden als verdovingsmiddel voor mensen die allergisch zijn voor de gebruikelijke verdovingsmiddelen.

De naam Dragon's Breath is een hommage aan de nationale vlag van Wales. Daarop staat Y Ddraig Goch ofwel 'de rode draak', afgebeeld.

Het Guinness Book of Records wacht nog even met het officieel accepteren van deze nieuwe wereldrecordhouder. Eerst moet de pittigheid nog officieel worden vastgesteld.

No comments:

Post a Comment