Tkemali

Pruimen zijn een perfecte basis voor heerlijke sauzen. Hier hebben we het recept voor een pittige Chinese pruimensaus (mei zi jiang ofwel hot plum sauce) al beschreven, maar ook ietwat dichter bij huis bestaat er een dergelijke saus.
Georgië, ietwat ongelukkig ingeklemd tussen Turkije en Rusland, is trots op hun zure pruimensaus, de tkemali. Deze saus wordt gemaakt van kerspruimen (Prunus cerasifera) en wordt in het land van herkomst op dezelfde manier toegepast als wij onze ketchup. Tkemali wordt van zowel de onrijpe groene, rijpende gele als de rijpe rode pruimen gemaakt. De smaak van deze saus is gewoonlijk heerlijk zurig, maar voor sommigen is dat iets te veel van het goede. Daarom worden er bij het bereiden naar smaak ook zoetere pruimen toegevoegd.

Traditioneel kunnen de volgende ingredienten aan de saus worden toegevoegd: knoflook, polei, koriander, dille, chilipeper en zout.

Tkemali wordt over gebakken of gegrild vlees en aardappelgerechten gelepeld.
Ingredienten:
500 gram pruimen
3 teentjes knoflook
1 theelepel fijngehakte koriander
2 theelepels fijngehakte dille
2 theelepels polei (of munt)
chilipeper naar smaak en pittigheid
zout, suiker naar smaak

Bereiding:
Kook de pruimen, samen met knoflook en chilipeper, op een laag vuur voor ongeveer vijf minuten.
Laat het geheel afkoelen en verwijder de schillen en de pitten
Pureer de massa tot een puree
Zet terug op het vuur en voeg de koriander, dille en/of polei toe
Laat het rustig gedurende vijf minuten pruttelen. Daardoor dikt het geheel wat in
Voeg naar smaak zout en suiker toe.

De kerspruim wordt in Nederland verwilderd in het hele land aangetroffen. Het is een exoot die zich goed weet te handhaven.

No comments:

Post a Comment