Een nieuwe wereldrecordhouder: de Louisiana Creeper?

In 2013 werd de Carolina Reaper uitgeroepen tot de scherpste chilipeper ter wereld met een gemiddelde Scoville Heat Unit (SHU) van 1,569,383. De hoogst gemeten waarde van een individuele Carolina Reaper zat zelfs boven de 2,200,000 SHUs.

Kweker Ed Currie werd er wereldberoemd mee en het maakte hem tegelijkertijd een gefortuneerd man. Zo'n prestatie zorgt uiteraard onmiddellijk voor een hernieuwde 'wapenwedloop' tussen rivaliserende chilipeperkwekers.
Ronald 'Troy' Primeaux is zo'n man. Hij is bezig om een potentiële wereldrecordhouder te stabiliseren. Hij heeft die chilipeper alvast de naam Louisiana Creeper gegeven, een knipoog naar de Carolina Reaper.

Al in 2005 ontwikkelde hij zijn eerste cultivar, de 7 Pot Primo (1,400,000 SHUs), een kruising tussen een Trinidad 7-Pot en een Bhut Jolokia. Hij kruist zijn chilipepers via een proces dat het best omschreven kan worden als 'kunstmatige inseminatie' – hij gebruikt de mannelijke voortplantingsdelen van de ene superhete plant en bevrucht daarmee een exemplaar van een andere superhete variëteit.
De Carolina Creeper is een kruising van twee van Primeaux' eigen cultivars: 7-Pot Primo and the Big Black Mama (1,000,000 SHUs). Die laatste is weer een kruising tussen een Naga Morich (> 1,000,000 SHUs) en de Trinidad Douglah (> 1,500,000 SHUs). Volgens Primeaux is de Louisiana Creeper nu al superscherp: “People that taste it, it melts their face off,” grapt hij.

Primeaux heeft goede hoop dat zijn Louisiana Creeper uiteindelijk een gemiddelde kan bereiken van 2,200,000 SHUs. Maar zover is het nog lang niet.

No comments:

Post a Comment